BiH
31

Plenković na prijemu kod reisa Kavazovića

Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Danas je reisu-l-ulemu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazovića posjetila delegacija Vlade Republike Hrvatske, na čelu sa premijerom Andrejem Plenkovićem.

U srdačnom i prijateljskom razgovoru reisu-l-ulema Kavazović je čestitao premijeru Plenkoviću na izbornom uspjehu i brzom formiranju Vlade Republike Hrvatske. Istaknuto je da IZ u BiH ima dobre odnose sa Katoličkom crkvom u BiH te da je želja svih da ti odnosi imaju pozitivan učinak na kvalitetan odnos među muslimanima i katolicima u Bosni i Hercegovini. Očekivanja su da to ima pozitivan odjek na odnose političkih predstavnika dva naroda u BiH, navodi se u saopćenju.

Naglašeno je da je iskustvo Islamske zajednice u Hrvatskoj, koja je organski dio Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, u smislu prava i sloboda njenih članova, veoma značajno, da su muslimani u Hrvatskoj dali doprinos razvoju Republike Hrvatske.

Islamska zajednica smatra da otvorena pitanja u BiH treba rješavati dijalogom, dogovorom političkih predstavnika naroda i građana BiH, i ne treba dopuštati da problemi narastaju i eskaliraju u ekscese.

Islamska zajednica je izrazila zabrinutost u vezi sa provođenjem referenduma u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska i očekuje od Vlade Republike Hrvatske da sarađuje i podržava cjelovitost Bosne i Hercegovine i pomaže njenim naporima na euroatlantskim integracijama.

Na kraju susreta reisu-l-ulema Kavazović je naglasio da je IZ u BiH otvorena za saradnju sa svim crkvama i vjerskim zajednicama u BiH te da očekuje da svi politički predstavnici naroda i građana u BiH u što kraćem roku nađu rješenja za pitanja koja zabrinjavaju građane Bosne i Hercegovine.