BiH
82

Plenković: BiH posmatramo kao partnera, nećemo se miješati u unutrašnja pitanja

Piše: Er. M.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković izjavio je nakon sastanka sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićom kako Hrvatska BiH posmatra kao partnera, naglašavajući kako se neće miješati u unutrašnja pitanja naše zemlje.

Plenković je istakao da je imao priliku razgovarati sa zvaničnicima EU o evropskoj perspektivi Bosne i Hercegovine. Rekao je kako je Hrvatska posebno zainteresovana za ravnopravnost svih naroda u BiH te da se u tom pogledu sve radi transparentno.

Premijer Hrvatske poručio je da se nada kako će cjelovita saradnja BiH biti na zadovoljstvo obje zemlje te da će generalno doprinijeti BiH na evropskom putu.

Plenković je rekao da je interes Hrvatske da se što prije riješe problemi u Mostaru i Stocu, a koji se tiču izbornih procesa. U tom kontekstu dodao je da je važno da se izbjegne bilo kakav vid preglasavanja.

Što se tiče Izbornog zakona BiH, on je rekao da je to stvar BiH i njenih institucija, a da su oni tu samo da pomognu.

"Odgovornost je u tom pogledu na našim prijateljima", kazao je Plenković.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić rekao je kako se rodila dobra ideja da se spoje lokalni i opći izbori s obzirom na to da se BiH stalno vrti u kampanjama, što donosi bespotrebne tenzije.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

"Kada govorimo o Stocu, to mora ostati isključivo unutrašnje pitanje BiH", poručio je Zvizdić.

Plenković je rekao da je Hrvatska prijatelj BiH i da će Vlada Hrvatske biti angažovana na svim pitanjima BiH na evropskom putu i putu ka NATO-u.

On je istako da Hrvatska pristupa BiH kao partneru i da će reforme koje se sprovode u našoj zemlji iznijeti na dnevni red i ustavno-pravna pitanja.

"Sigurno da rješenja koja će u budućnosti definisati ustroj i odnose među građanima u BiH trebaju doći iz BiH", kazao je Plenković.

Još jednom je ponovio kako Hrvatska želi da Hrvati budu ravnopravan konstitutivan narod u BiH te kako to u prošlosti često nije bio slučaj.

Predsjedavajući Zvizdić je zaključio kako će BiH biti važna pomoć Hrvatske nakon što dobije upitnik Evropske komisije početkom decembra.