BiH
146

Plemenita misija Seje Bavčić bit će nastavljena školovanjem mladih ljekara

Piše: E. A.
Nakon smrti Seje Bavčić, predsjednice Udruženja oboljelih od karcinoma dojke i drugih malignih oboljenja Biser Goražde, porodice Bavčić i Gafić odlučile su osnovati fondaciju koja će nastaviti slijediti njenu plemenitu ideju u podršci osobama oboljelim od karcinoma.

Predsjednica goraždanskog Bisera bila je poznata prije svega po svom humanitarnom radu i spremnosti da u svakom trenutku reaguje i bude podrška oboljelim te brojnim humanitarnim akcijama, ali i velikom doprinosu na polju osnaživanja žena koje su oboljele. Udruženje Biser, na čijem je čelu bila, najbolji je dokaz za to, kao i izvrsna saradnja sa svim srodnim udruženjima u BoH koja su joj u trenutku teške bolesti nastojala pomoći osiguravši specijalizirani krevet koji nikad nije upotrijebila.

Porodica Seje Bavčić odlučila je goraždanskom domu zdravlja proslijediti krevet kako bi poslužio pacijentima koji su u stanju potrebe za ovakvim medicinskim pomagalima.

"Ne znam da li nažalost ili nasreću, ali krevet koji je Seja dobila od svih udruženja u BiH koja se bave očuvanjem zdravlja žena sada će, nadamo se, biti od koristi drugim pacijentima. Sve te žene su se udružile u želji da pomognu Seji i kupile joj specijalni krevet, ali ona to nije koristila i mi smo odlučili pokloniti krevet Domu zdravlja kako bi koristio pacijentima. Ona bi to isto uradila i bila bi sretna ako na bilo koji način može pomoći", kazala je za Klix.ba Fikreta Bavčić-Gafić, sestra preminule Seje.

U Domu zdravlja Goražde će specijalizirani krevet iskoristiti na najbolji mogući način.

"Jedna takva donacija je uvijek dobro došla, najbolje je dati ga na korištenje članicama udruženja Biser koje dođu u neku tešku fazu bolesti. Krevet je napravljen tako da omogućava 24-satnu masažu organizma, između ostalog, i svakako da može poslužiti i drugim pacijentima kojima bude neophodan, a koji se nađu u toj situaciji da im treba, naravno uz korektan dogovor“, smatra prim. dr. Sabina Gušo, direktorica Doma zdravlja Goražde.

Porodica rahmetli Seje Bavčić odlučila je osnovati fondaciju u spomen na plemeniti rad predsjednice Udruženja Biser u želji da njena dobra namjera i podrška oboljelim od karcinoma bude nastavljena kroz ovu fondaciju.

"Mi zapravo želimo da jedna plemenita ideja koju je Seja imala živi i dalje u Goraždu, a naravno i šire, ali prije svega u Goraždu. Ovdje treba da postoji onkolog koji će pratiti žene koje imaju probleme sa rakom dojke i znam da je ona željela da se angažuje neka mlada osoba. Zato smo odlučili da osnujemo fondaciju koja bi školovala mlade ljude i da to bude neko iz Goražda. To je najmanje što je ona zaslužila nakon višegodišnje borbe za život i vlastiti i drugih osoba“, kazala je Fikreta Bavčić-Gafić.

Fondacija će biti osnovana već u septembru mjesecu nakon što se obave sve neophodne administrativne procedure te uspostavi način rada i djelovanja. S druge strane osnivači fondacije izrazili su nadu da će rad udruženja na čijem je čelu bila rahmetli Seja Bavčić u istom duhu nastaviti svoju plemenitu misiju.