Haški tribunal
0

Plavšićeva od jeseni na slobodi?

SRNA
Svetozar Mihajlović, član Odbora za pomilovanje Biljanje Plavšić, izjavio je Srni da očekuje da će bivša predsjednica Republike Srpske, 27. oktobra, kada ističu dvije trećine zatvorske kazne, biti puštena na slobodu iz zatvora u Švedskoj.

On je podsjetio da osuđenici, prema Statutu Haškog tribunala, nakon dvije trećine izdržane kazne mogu biti pušteni na slobodu i da su ta pravila, kada je riječ o drugim osuđenicima, do sada bila poštovana.

Mihajlović je objasnio da zbog toga postoji mogućnost da Plavšićeva (79), kao najstariji osuđenih u Švedskoj bude puštena na slobodu u oktobru, kada se navršava osam godina od kada je zatvorena, odnosno kada ističu dvije trećine zatvorske kazne, a što je i pravilo švedskog pravosuđa.

On je pozdravio inicijativu ministra pravde Srbije Snežane Malović da se u paketu pravosudskih zakona nađe propis koji predviđa da haški osuđenici mogu da izdržavaju kaznu u Srbiji, a što bi značilo da bi Plavšićeva ostatak zatvorske kazne mogla da izdržava u Srbiji.

Mihajlović je ocijenio da bi to bio veliki korak za pravosuđe Srbije, koje se, kako je naveo, pokazalo kao najuspješnije u regionu.

Biljana Plavšić, koju je Haški tribunal osudio na 11 godina zatvora zbog zločina protiv čovječnosti, od juna 2003. godine izdržava zatvorsku kaznu u zatvoru Hinsenberg u švedskog gradu Orebo.

Plavšićeva je prije odlaska na izdržavanje kazne u Švedskoj godinu i po dana provela u kućnom pritvoru u Beogradu.