Milorad Dodik
0

"Plavšićeva je slobodna po svim zakonima"

SRNA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je bivši predsjednik RS Biljana Plavšić sada slobodna osoba i da pokušava da obezbijedi njen transport iz Švedske u Beograd.

"Ona je odslužila kaznu i slobodna je po svim, i ovim i Božijim zakonima. Mislim da, u tom pogledu, treba poštovati i moj odnos prema tome", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci odgovarajući na pitanje da li ima informaciju da je Plavšićeva puštena na slobodu.

Dodik je rekao da se "u ovom trenutku pokušava obezbijediti njen transport iz Švedske u Beograd".

Portparol švedskog Ministarstva pravde Martin Valfridson izjavio je Srni da Plavšićeva danas nije puštena iz zatvora u Švedskoj i da će biti oslobođena u utorak, 27. oktobra, kako je prethodno saopšteno.

"Ta informacija nije tačna. Već sam primio nekoliko telefonskih poziva u vezi s tim. Ona će biti oslobođena u utorak", rekao je Valfridson.

Vlada Švedske prethodno je objavila da će Plavšićeva biti puštena 27. oktobra, nakon što je odslužila dvije trećine od 11-godišnje zatvorske kazne.

Plavšićeva, koja je osuđena za zločin protiv čovječnosti, dobrovoljno se predala Haškom tribunalu 10. januara 2001. godine.