BiH
0

Plavšić neće svjedočiti protiv Karadžića?

FENA
Porodica haške optuženice Biljane Plavšić potvrdila je da se ona neće odazvati eventualnom pozivu tužilaštva u Haagu da bude svjedok u sudskom procesu protiv Radovana Karadžića.

Plavšić će to učiniti jedino ako tako odluči Sudsko vijeće, jer eventualno neodazivanje Sudskom vijeću donosi joj nove kazne, koje se kreću od sedam godina zatvora ili 100.000 eura kazne, a može biti izrečeno i jedno i drugo.

Članovi Plavšićeve porodice u Beogradu kazali su ovo Alternativnoj televiziji Banja Luka uz očekivanje da bi se bivša predsjednica RS-a mogla naći na slobodi u septembru, da Sud u Haagu zna za njen zahtjev za pomilovanje i da sada čekaju odluku Vlade u Stockholmu.

Dokumentacija sa zahtjevom za pomilovanje 78-godišnje Biljane Plavšić, koja je osuđena na 11 godina zatvora, upućena je švedskom Ministarstvu pravde.

Andres Hol, šef kabineta Ministarstva pravde Švedske potvrdio je da je Švedska Vlada dobila zahtjev za oslobađanje Biljane Plavšić, 23. juna ove godine, ali nije mogao da kaže kada će Vlada raspravljati o njemu.

On je napomenuo da samo Vlada kao cjelina može da donosi odluke o takvim slučajevima.

Međutim, Nerma Jelačić, predstavnica za štampu Haškog tribunala napomenula je da je predsjednik Haškog suda taj koji odlučuje nakon što Vlada određene zemlje javi svoju odluku.

I premijer RS-a Milorad Dodik je potvrdio da je u kontaktima s Biljanom Plavšić i da planira skoru posjetu zatvora u Hiselnbergu.

”Njeno stanje je dobro. Relaksirana je činjenicom da postoji mogućnost oslobađanja. O tome naravno ne odlučujemo mi, nego švedska Vlada", rekao je Dodik.

Biljana Plavšić, koja je u julu napunila 78 godina, prema švedskim zakonima po starosnom principu ispunjava uvjete za pomilovanje, ali o svemu, ipak, nakon eventualne preporuke Vlade Švedske odlučuje Sud u Haagu.