BiH
50

Plavšić: Ne vjerujem da se Karadžić kaje za zločine

Klix.ba
Biljana Plavšić, Radovan Karadžić i Nikola Koljević 1996. godine (Foto: Arhiv/EPA)
Biljana Plavšić, Radovan Karadžić i Nikola Koljević 1996. godine (Foto: Arhiv/EPA)
Biljana Plavšić, haška optuženica, bivša predsjednica Republike Srpske i jedna od ratnih vođa bosanskih Srba, kazala je u izjavi za Blic kako ne vjeruje da se njen nekadašnji saradnik Radovan Karadžić kaje za zločine koje je počinio.

"Jesam se pokajala za sve u BiH, ali nisam sigurna da bi se pokajao i Radovan Karadžić. On je moje priznanje krivice 2003. godine komentarisao kao početak kraja Haškog tribunala. Danas on je u istom tom Hagu gdje čeka presudu. To je još jedna stvar koja govori u prilog njegovom nerealnom optimizmu", kazala je Plavšić na dan izricanja presude Karadžiću u Haškom tribunalu.

Za svog nekadašnjeg saradnika kazala je da je "nerealni optimista koji je Republiku Srpsku ponekad skupo koštao".

"Međutim mislim da bi mu sada taj nerealni optimizam dobro došao", kazala je haška optuženica koja se 2001. godine dobrovoljno predala Haškom sudu koji je 7. aprila 2000. optužio za genocid, zločine protiv čovječnosti, ratne zločine nad Bošnjacima i Hrvatima i teške povrede Ženevske konvencije 1991. godine i 1992. godine u BiH.

Na sudu je priznala krivicu za progon nesrpskog stanovništva u BiH kao i za zločin protiv čovječnosti, na osnovu koje je u februaru 2003. godine osuđena na 11 godina zatvora.