BiH
0

Plavšić: Milošević znao gdje je Karadžić

FENA
Bivša predsjednica Republike Srpske (RS) Biljana Plavšić izjavila je kako joj je svojevremeno predsjednik Srbije i Jugoslavije Slobodan Milošević izjavio da zna gdje je Radovan Karadžić i da on nikada neće biti uhvaćen.

"No, to Miloševiću nije smetalo da poslije Dejtona cjelokupnu delegaciju RS zatvori u vojni objekat u Dobanovcima, sve dok nisu potpisali ono što je on tražio, izjavila je Plavšić u intervjuu za beogradski dnevnik "Politika."

Plavšić trenutno služi 11-ogodišnju zatvorsku kaznu u Švedskoj, Milošević je umro u ćeliji pritvorske jedinice Tribunala Ujedinjenih nacija u Sheveningenu, dok se bivši predsjednik RS Karažić i dalje krije.

U opširnom intervjuu je 76-godišnja Plavšićeva koja je na mjestu predsjednika RS naslijedila Karadžića, insistirala da je njeno priznanje krivice pred Tribunalom u Hagu kome se dobrovoljno predala, "moja krivica, a najmanje krivica srpskog naroda." "Priznala sam ono o čemu su pisale sve novine, ono što su mnogi znali, ali nažalost, ne i ja. Krivica je moja zato što sam bila član Predsjedništva RS, a dešavale su se ružne stvari. Za taj period za koji sam optužena i osuđena, u to vrijeme, bavila sam se isključivo humanitarnim radom i izbjeglicama," primjetila je Plavšić.

Plavšić je odgovorila potvrdno na pitanje "da li je potkraj rata u BiH bilo nekih kontakata između Srba i Zapada, nešto o čemu je nedavno govorila glavna tužiteljica Tribunala Karla del Ponte za 'Pari macc'."

"Pouzdano znam da je bivši američki predsjednik Džimi Karter dolazio na Pale u vezi s Bihaćem i da je (bivši predsjednik ratnog Predsjednisstva BiH Alija) Izetbegović rekao (komandantu Petog korpusa Armije BiH generalu) Atifu Dudakoviću da se ne hvališe odbranom Bihaća, jer je on za Bihać dao Srbima na Palama dobre pare," kazala je Plavšić, prenosi Tanjug.