Milorad Dodik
0

"Plavšić je manje kriva za ono što se dešavalo od Komšića"

FENA
Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik danas je ponovio podršku haškoj osuđenici Biljani Plavšić u njenom zahtjevu da bude puštena na prijevremenu slobodu te odbacio protivljenje koje je povodom te mogućnosti izrazio član Predsjedništva BiH Željko Komšić u pismu vlastima Švedske.

„Plavšić je prošla težak period i ona je manje kriva za sukobe u BiH nego član Predsjedništva BiH Željko Komšić“, rekao je Dodik komentirajući Komšićevo pismo predsjedniku švedske vlade i parlamenta u kojem je izrazio protivljenje puštanju na slobodu Biljane Plavšić.

“Ako je Komšić nosilac 'Zlatnog ljiljana, onda to govori koliko je i šta činio u ratu i bit će interesantno da se to sagleda u budućnosti“, naveo je još Dodik i dodao da Biljana Plavšić „ni u koga nije pucala i nije nikoga ubila“.

On kaže da će se vidjeti „da li su to radili nosioci „Zlatnog ljiljana“.

Entitetski premijer, koji je nedavno i posjetio Plavšić u švedskom zatvoru gdje služni kaznu od 11 godina za zločine u BiH tokom rata, je rekao da se u slučaju Biljane Plavšić ništa ne dešava mimo procedure i zakona, već po pravilima Haškog tribunala koji na kraju odlučuje da li će neko od osuđenika biti pušten na slobodu.