BiH
0

"Plavom revolucijom" protiv trenda odlaska mladih Posavine

Klix.ba
Sedmi dan Boljitkove predizborne turneje kroz općine u kojima Narodna stranka Radom za boljitak ima svoje kandidate za predstojeće općinske izbore, Plava revolucija je nakon Gradačca, Odžaka i povratničkog Čardaka u opštini Modriča, stigla među Boljitkove kandidate u općinama Domaljevac-Šamac i Orašje.

I u ove dvije od tri općine Posavskog kantona u kojima Boljitkovi kandidati izlaze na izbore, nezaposlenost mladih je jedan od najvećih problema.

Zbog toga su građani i kandidati Narodne stranke Radom za boljitak srdačno pozdravili dolazak Boljitkovog autobusa i Plave revolucije u prisustvu predsjednika Boljika, Mladena Ivankovića Lijanovića, koja je nastala kao revolt dosadašnjim lošim politikama. Kako mladi i visokoobrazovani napuštaju ove krajeve, strateška načela Boljitkovog predizbornog programa – spasiti radna mjesta, porodicu, dom i rodnu grudu, potrebno je što hitnije pretočiti u konkretne mjere koje će mlade motivirati da ostanu da žive od svog rada, u ovim posavskim mjestima odakle su potekli.

Općina Domaljevac – Šamac , koja je nastala nakon Daytonskog sporazuma, nekada je bila dio općine Bosanski Šamac. U ovdašnjem Općinskom vijeću Naroda stranka Radom za boljitak participira kao parlamentarna stranka, a Boljitkovci Domaljevca -Šamca su uvjereni da će tako i ostati i nakon izbora 7. oktobra. Prvi među jednakima na listi Narodne stranke Radom za boljitak za Općinsko vijeće Domaljevac - Šamac Mato Madžarević, kazao je kako ovaj kraj obiluje vodom, što termalnom, što vodom za piće, ali usprkos takvim vanrednim prirodnim resursima, mnogi žitelji ove općine i dalje nemaju riješeno pitanje vodoopskrbe, pa su primorani da vodu u kućanstva dovlače kanisterima.

"Ovdje imamo bušotinu vode, ali ona nije iskorištena i ljudi i dalje vodu crpe iz bunara i izvorišta. Mi ćemo se zalagati da se ovo pitanje riješi, jer je ono jedno od bazičnih pitanja koja odbijaju, posebno mlade ljude da ovdje zasnuju svoje obitelji. Mi, iz Narodne stranke Radom za boljitak ćemo svakom načelniku naše općine, puhati za vratom, da se izgradnja vodoopskrbne infrastrukture ubaci u program Općinskog vijeća, da se jedan dio uradi preko općinskog proračuna, a drugi dio drugim sredstvima. Mladi su do sada uglavnom odlazili, ili preko Save u Republiku Hrvatsku ili dalje u inozemstvo. U sljedećem razdoblju moramo učiniti mnogo više nego dosadašnje općinske administracije, da ovdje stvorimo uvjete zapošljavanja mladih i visokoobrazovanih žitelja Domaljevac-Šamca. Do sada je glavna grana bila poljoprivreda. Ona će to i ostati, ali ima drugih grana u kojima je moguće otvoriti nova radna mjesta. Mi ćemo učiniti sve da zadržimo kvalificirane mlade ljude ovdje, ili na teritoriju općine ili Posavskog kantona", kazao je kandidat Narodne stranke Radom za boljitak za OV Domaljevac-Šamac Mato Madžarević.

Nakon općine Domaljevac-Šamac, Boljitkov autobus je krenuo put Orašja, administrativnog centra Posavskog kantona. Kandidat na Boljitkovoj listi za Općinsko vijeće Orašje Pero Klaić, poručio je svim građanima ove općine kako će se oraški Boljitkovci zalagati za stvaranje ambijenta za otvaranje novih poduzeća, stimulativnim mjerama, posebice za mlade poduzetnike, kako bi se zaustavio dugogodišnji trend odlaska mladih.

"Poručujem svim našim sugrađanima da izađu na izbore 7. oktobra i daju svoj glas listi Narodne stranke radom za boljitak na listi za OV orašje, jer smo riješeni da poboljšamo uvjete života, posebice da stvorimo uvjete mladim kadrovima za upošljavanje i život dostojan čovjeka“, poručio je Boljitkov kandidat za OV Orašje Perko Klaić.

Autobus Plave revolucije, osmi dan zvanične predizborne kampanje, nastavlja put prema Brčko distriktu, Ugljeviku, Bijeljini, Janji i Teočaku.