Počinje gradnja
0

"Plava voda" će poteći vodovodom do Zenice

ZEDA
Nema više prepreka, niti dilema, oko realizacije više decenija najavljivanog projekta regionalnog vodovoda "Plava voda", koji bi u budućnosti trebao napajati općine Travnik, Zenica, Novi Travnik, Vitez i Busovača.

Na današnjem sastanku predstvnika zainteresovanih općina rečeno je da Regionalni vodovod "Plava voda" može da krene u praktičnu realizaciju aktivnostima oko izrade glavnog projekta, potpisivanjem ugovora o kreditu, pribavljanjem tehničkih odobrenja, a na proljeće i raspisivanjem tendera za odabir izvođača radova.

Prema riječima načelnik zeničke općine Husejina Smajlovića otklonjena je posljednja prepreka za realizaciju projekta, a to je osiguranje biološkog minimuma protočnosti vode u kriznim periodima, tako da neće biti ugrožena turistička i ostale atrakcije lokaliteta "Plava voda".

Kao što je poznato, gradnja regionalnog vodovoda "Plava voda" bit će finansirana kreditnim sredstvima od oko 27 miliona KM dobijenim od Evropske banke za obnovu i razvoj. U cjelokupnom iznosu troškova zenička općina, kao budući najveći potrošač vode, ali i najudaljenija od izvora, sudjelovati će sa 60 posto troškova gradnje.