Zeničko-dobojski kanton
0

Plati komunalije, pa registruj auto

Zeda
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Vlasnici motornih vozila na području Zeničko-dobojskog kantona ubuduće neće moći registrovati svoje četverotočkaše ukoliko ne prilože uvjerenje da su izmirili komunalne obaveze za posljednja tri mjeseca.

Ovo propisuje novi Zakon o komunalnim djelatnostima ZDK, donesen početkom godine, na inicijativu Udruženja komunalnih djelatnosti Privredne komore Zeničko-dobojskog kantona.

Na sudovima u BiH trenutno postoji oko dva miliona komunalnih predmeta, za čije je rješavanje, prema procjenama, potrebno najmanje dvadeset godina! Zbog toga je inicirano donošenje zakonskih rješenja koja bi uspostavila mehanizme bolje naplate komunalnih usluga, te onemogućilo dalje gomilanje komunalnih predmeta. Udruženje je predlagalo da se izmirivanjem komunalnih obaveza uslovi i upis vlasništva u zemljišne knjige, ali su poslanici u kantonalnoj Skupštini glasali protiv.

„Projekat je u završnoj fazi. Radi se o veoma zahtjevnom projektu i trenutno se vrše usaglašavanja određenih tehničkih rješenja, kako bi se uspostavila sigurna veza između komunalnih preduzeća i policijskih uprava. Očekujemo da će se ovime značajno poboljšati naplata komunalnih usluga i omogućiti lakše poslovanje preduzeća. O početku primjene ovog propisa javnost će biti blagovremeno informisana“, kaže Hamzalija Mandžukić, sekretar Privredne komore ZDK, kojoj je kantonalna Vlada povjerila posao izrade informacione mreže.