Raif Dizdarević za Sarajevo-x.com
0

Platforma četiri stranke ima ogromnu vrijednost za BiH

Piše: Tatjana Sekulić
Dizdarević: Negativne reakcije ne vode nikuda
Dizdarević: Negativne reakcije ne vode nikuda
Platforma koju su usvojile Socijaldemokratska partija BiH, Stranka demokratske akcije, Narodna stranke Radom za boljitak i Hrvatska stranka prava BiH je dobra polazna osnova za šire dogovore i nudi prava rješenja, smatra Raif Dizdarević, istaknuti bh. političar, diplomata i predsjednik Predsjedništva nekadašnje SFRJ.

Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a, nakon sastanka sa čelnicima SDS-a, HDZ-a BiH i HDZ- 1990 u Mostaru u srijedu izjavio je da će pokušati napraviti autentičan dogovor u BiH na platformu koju je ponudio SDP.

Raif Dizdarević je u kratkom razgovoru za Sarajevo-x.com istakao da negativne reakcije na predloženu i usvojenu platformu samo vode ka dubljem zaoštravanju odnosa u Bosni i Hercegovini.

"Negativne reakcije koje nisu rezultat temeljitog proučavanja ne vode nikuda, osim ka daljnjem pooštravanju odnosa. Platforma koju su usvojile SDP, SDA, NSRzB i HSP nudi prava rješenja", istakao je Dizdarević.

Mogući dogovori o kapitalnim pitanjima

Nekadašnji diplomata je dodao i to da je vrijednost platforme u tome što je otvorena za razgovore i moguće dogovore o kapitalnim pitanjima.

"Platforma je otvorena za dopune, a njena vrijednost je i u tome što nudi institucionalna rješenja dosljedne primjene principa ravnopravnosti", kazao je Dizdarević, ističući kako bi stvaranjem nacionalnih blokova došlo do produbljavanja krize.

Složio se Dizdarević i sa glavnim i odgovornim urednikom lista "Svjetlo", fra Ivanom Šarčevićem, koji je u današnjem komentaru za "Oslobođenje" istakao da je platforma četiri stranke dokument koji predlaže veoma široke i prilično temeljite promjene.

Šarčević je istakao da dokument, iako nije dorađen u detalje, sadrži ono što je od krucijalnog značaja za organiziranje čitave države, a čak na tri mjesta se ističe institucionalna jednakopravnost sva tri konstitutivna naroda u BiH.

Raif Dizdarević je u razgovoru za Sarajevo-x.com kazao kako je Šarčević u svom komentaru tretirao prava pitanja i da se slaže da platforma ima nedostatke, među kojima je i načelo institucionalnog pariteta.

Koalicija sa Dodikom Hrvatima ne može pomoći

"Na HDZ-u 1990 stoji izazov ravan povijesnoj šansi i odgovornosti za subinu naroda kojeg politički zastupa. Jačanje etničke pozicije u savezu sa Čovićem pokazuje se kao uspostavljanje saveza sa Dodikom, koji Hrvatima u Federaciji ne može pomoći. Platforma, pak, nudi međuetničko harmoniziranje i mogućnost za ostvarenje međuetničke pravde u BiH", naveo je profesor Šarčević, ističući da svi odgovorni političari trebaju biti ne samo hrabri, već i strpljivi u otvorenim pozivima za pregovore.

Šarčević je u tekstu u Oslobođenju napisao da bi odgovorni političari trebali zanemariti šikaniranja, optužbe da su izdajnici svog anaroda ili borci za fotelje, te stupiti u pregovore i ponuđeni dokument što je moguće bolje doraditi.