Predstavnički dom PSBiH
0

Planula rasprava o ličnim kartama na početku sjednice

SRNA
Šefik Džaferović (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Šefik Džaferović (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Prijedlozi zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ličnoj karti i Zakona o prebivalištu i boravištu državljana BiH bili su predmet rasprave između SDA i SNSD-a i prije izjašnjavanja o predloženom dnevnom redu današnje sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Šefik Džaferović iz SDA zatražio je da se sa dnevnog reda sjednice Predstavničkog doma skine izjašnjavanje o o tim tačkama tražeći da se o ovim zakonskim prijedlozima obave konsultacije unutar BiH, kao i sa predstavnicima Evropske komisije.

   Podsjećajući da je izjašnjavanje o ova dva zakonska prijedloga odgođeno na jednoj od ranijih sjednica Predstavničkog doma s ciljem da se pokušaju usaglasiti stavovi, Džaferović je rekao da, koliko zna, nije bilo aktivnosti na planu iznalaženja mogućeg zajedničkog stava.

   "Mislim da bi bilo dobro da se obave konsultacije jer se radi o dva važna zakona za koje je potreban konsenzus", istakao je Džaferović.

   Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma i član SNSD Milorad Živković konstatovao je da su prijedlozi zakona o ličnoj karti i prebivalištu tačke dnevnog reda i da se njihovom skidanju ne može raspravljati.

   "Ko je kome branio da se raspravlja o ovim zakonima u vremenu iza nas", rekao je Živković pitajući ko će garantovati da će konsultacije biti održane i u narednih godinu dana.

   Živković je podsjetio da ističu rokovi u vezi sa usvajanjem zakona o ličnoj karti i raspisivanjem tendera kako bi se na vrijeme omogućilo nesmetano izdavanje ličnih dokumenata u BiH.
   "Šta ovaj dom gubi ako pusti da zakoni idu u Dom naroda i da se njima prepusti da nađu konsenzus? Nemojte da Predstavnički dom bude mjesto gdje će ovi zakoni hibernirati čitavu zimu", upozorio je Živković, koji je uvjeren da će oba zakona dobiti potrebnu podršku Predstavničkog doma.

   Na predloženom dnevnom redu je Prijedlog zakona o sistemu državne pomoći u BiH, o čijoj će sudbini odlučivati poslanici, pošto Kolegijum nije uspio postići saglasnost.