BiH
38

Planovi Direkcije za puteve: Kružni tok u Buća Potoku i rekonstrukcija Careve ćuprije

Piše: I. P.
Direkcija za puteve Kantona Sarajevo za 2015. godinu planirala je uglavnom rekonstrukcije i sanacije postojećih saobraćajnica.

U okviru 4.620.000 konvertibilnih maraka vrijednog plana vanrednog održavanja puteva na području Kantona Sarajevo nalazi se 12 zahvata, od kojih je samo jedan izgradnja, a riječ je o biciklističkoj stazi na dužini od 2.700 metara.

Za ovu godinu planirana je i većim dijelom realizirana izgradnja biciklističke staze od VI do XI transverzale na teritoriji Općine Novi Grad, u vrijednosti od 570.000 konvertibilnih maraka, rečeno je iz Direkcije.

U istoj općini planirana je i rekonstrukcija postojećeg dijela A transverzale na dužini od 1.300 metara u vrijednosti od 700.000 konvertibilnih maraka, kao i dugo najavljivana rekonstrukcija dijela ceste sa primjenom kružnog toka u Buća Potoku, u vrijednosti od 700.000 konvertibilnih maraka.

Što se tiče kružnih tokova, planirana je izgradnja na raskrsnici na Ilidži, između magistralnog puta M17 i ceste prema Vrelu Bosne u vrijednosti od 300.000 konvertibilnih maraka, saopćeno je iz Direkcije.

U općinama Hadžići, Trnovo, Ilijaš i Vogošća planirane su uglavnom rekonstrukcije lokalnih puteva u ukupnoj vrijednosti od 1.950.000 konvertibilnih maraka. Riječ je o rekonstrukciji puteva na dužini od blizu 4.000 metara. Jedna od saobraćajnica je vogošćanska Jošanička ulica na dužini od 900 metara.

Pored rekonstrukcija puteva, Direkcija ove godine planira sanaciju klizišta na Darivi u dužini od 250 metara i koja će koštati 400.000 konvertibilnih maraka.

Ukoliko sve bude teklo po planu, Kanton Sarajevo će krajem ove ili početkom naredne godine imati blizu 6 kilometara rekonstruisane ceste, dva nova kružna toka i izgrađenu modernu biciklističku stazu.

S druge strane, Direkcija za puteve KS planira rekonstrukciju tri sarajevska mosta – Carevog mosta, Ćumurije i mosta u Reljevu. Carevom mostu bi se pristupilo potpunom rekonstrukcijom, Ćumurija bi bila sanirana, dok bi reljevski most na dužini od 48 metara također bio rekonstruisan.