Željeznička konferencija
0

Planirajmo vozove koji ujedinjuju Evropu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
U organizaciji Evropskog željezničkog foruma (FTE) iz Berna danas je u Sarajevu počela prva od četiri velike međunarodne željezničke konferencije koje će biti održane tokom 2010. godine.

Željeznice Federacije BiH su član ovog foruma i domaćin ovih konferencija.

Generalni sekretar FTE Peter Jaggy kazao je da se prve dvije konferencije (od 11. do 15. januara i od 22. do 26. marta) bave isključivo željezničkim putničkim saobraćajem, dok su treća i četvrta konferencija posvećene teretnom saobraćaju i planirane su krajem marta i početkom jula.

Cilj ovih konferencija je poboljšanje, harmonizacija i izrada međunarodnog reda vožnje vozova u putničkom i teretnom saobraćaju za 2010/2011 godinu sa osnovnim motom "Planirajamo vozove koji ujedinjuju Evropu“.

Namjera je da se korisnicima usluga omogući udoban, redovan i siguran željeznički prijevoz kroz cijelu Evropu. To je moguće ako željeznička preduzeća dogovore i usaglase redove vožnje na granicama sa minimalnim zadržavanjima i optimalnim vezama.

Zato svako željezničko preduzeće dođe na ove konferencije sa prijedlozima koje međunarodne vozove uvodi u saobraćaj iduće godine i oni moraju biti prihvaćeni i dogovoreni od ostalih željezničkih preduzeća na cijelom prijevoznom putu. Inače, članovi ovog foruma su 101 željezničko preduzeće iz 35 zemalja Evrope.

Generalni direktor Željeznica Federacije BiH Narcis Džumhur je kazao da je velika čast po prvi put biti domaćin ove velike konferencije.

"Željeznice Federacije BiH zajedno sa Željeznicama Republike Srpske (RS) na ovoj konferenciji će najaviti nove projekte koji se odnose na nagibne vozove koji će saobraćati prema Beču, Beogradu, Budimpešti, Pločama", istakao je Džumhur.

Tokom četiri konferencije u Sarajevu ove godine FTE će svojom kordinacijskom ulogom omogućiti da se za međunarodni red vožnje u 2010/2011. godini definišu zahtjevi korisnika, dogovore sastavi putničkih i teretnih vozova, kao i organizacija osoblja, planiraju spavaća kola i kola za ručavanje te maksimalna sigurnost, kvalitet i redovnost putničkih i teretnih vozova.