Cijene kao i prošle godine
0

Planine prekrivene snijegom, ali se još ne može skijati

Piše: E. G.
Većina planina u BiH jutros je osvanula pod bijelim prekrivačem. To će posebno obradovati ljubitelje skijanja i zimskog ugođaja. Međutim, uslova za skijanje još uvijek nema.
Ovako je Vlašić izgledao jutros (Foto: vlasic-online.com)
Ovako je Vlašić izgledao jutros (Foto: vlasic-online.com)
Jednu od olimpijskih planina, Jahorinu od ranih jutarnjih sati prekriva 15 centimetara snijega, a kada bi napadalo bar još deset moglo bi se skijati, kaže za Sarajevo-x.com Zorica Stojanović, PR Olimpijskog centra Jahorina.

"Kada bi palo još malo snijega mogle bi se napraviti staze, odnosno vještački snijeg na stazi Skočina. Gostiju još uvijek nema u hotelu Bistrica, osim nekoliko soba, ali je puno toga rezervisano u danima oko Nove godine. Uglavnom od 20. decembra gosti će već početi pristizati. Radi se o posjetiteljima uglavnom sa prostora bivše Jugoslavije. U posljednje je vrijeme problem to što gosti prvo čekaju snijeg pa tek onda rezervišu", kaže Stojanović.

Očekuju dobru zimsku sezonu

Temperatura jutros izmjerena na Jahorini bila je pet stepeni ispod nule, dok je vrijeme bilo oblačno. Kada su u pitanju cijene smještaja na Jahorini one u zimskom periodu iznose: 59 KM za polupansion u periodu od 11. do 29. decembra, od 29. do 2. januara 83 KM, od 2. do 15. januara 69 KM te od 15. januara do 1. aprila 59 KM.

Dnevna karta za ski-pass od 9 do 16 sati košta 30 KM, za djecu od pet do 15 godina 20 KM. Za deset dana u sezoni ćete platiti 250 KM, a djeca 170 KM. O ostalim cijenama možete pročitati na stranici Olimpijskog centra Jahorina.

I na Vlašiću je također pao prvi snijeg čija je visina 10 cenimetara, a tamo očekuju dobru zimsku sezonu i nadaju se da će pasti još mnogo snijega. Kada su u pitanju cijene ski-karata one su od 15 KM za poludnevnu do 470 za sezonsku sa noćnim skijanjem. Cijene se odnose na ski-liftove Babanovac I i II te Markovac. Ni na ovoj planini se još uvijek ne može skijati, ali zato možete uživati u zimskom ugođaju uz dobru domaću hranu, a posebno čuveni vlašićki sir.

Bjelašnica je spremna

Ista je situacija i sa Bjelašnicom. Snijega ima, ali nedovoljno. Muamera Šehić, glasnogovornica preduzeća ZOI '84 koje se brine o ovoj planini nam je rekla da je visina snijega tek 12 centimetara.

"Iskreno se nadamo boljoj sezoni jer smo uložili izuzetne napore za pripreme. Međutim, na vremenske uslove ne možemo utjecati, nažalost. Mi smo uložili maksimalne napore, što su već prepoznali posjetioci. Otvaranje sezone je planirano za 24. decembar, mada u slučaju da se steknu uslovi omogućit ćemo skijanje i ranije", kaže Šehić.

Kada su u pitanju cijene karata u Olimpijskom ski-centru Bjelašnica-Igman, one su iste kao i prošle godine. Primjera radi, dnevna karta od 9 do 16 sati za žičaru košta 30 KM, žičare i liftovi (sezonska sa fotografijom) 550 KM, karta za noćno skijanje (od 18.30 sati do 21 sat) je 18 KM. Ostale cijene karata možete pogledati na stranici preduzeća ZOI '84.