BiH
0

Planinarski savez BiH uz projekt Papirko

FENA
Projektu recikliranja papira Papirko, koji provodi Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje (CESI), podršku je pružio i Planinarski savez (PS) Bosne i Hercegovine.

Cilj im je prikupljena sredstva od reciklaže dati u humanitarne svrhe.

Generalni sekretar PSBiH Tarik Grabus kazao je Agenciji Fena da će ukupan prihod od skupljenog papira biti usmjeren u dvije institucije Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić i KJU Dom za djecu bez roditeljskog staranja.

PSBiH će pomoći na način tako što će donirati svoj papirni otpad, a žele, kaže Grabus podići svijest među planinarskim društvima i klubovima da recikliraju papirni otpad i da se brinu o svojoj okolini, a što je jedan od statutarnih ciljeva svakog planinarskog udruženja.

Akcija prikupljanja papirnog otpada, kao i prethodne dvije godine, traje do kraja školske godine, a Grabus navodi da bi prema procjenama moglo biti skupljeno oko 1.000 KM.

Osim humanitarnog cilja, PSBiH i na ovaj način želi da pomogne pri uklanjanju otpada iz prirode.

U prvoj fazi projekta koji je trajao od februara do augusta donirana su sredstva za šporet u Zavodu za zaštitu djece i omladine s poteškoćama i materijal za renoviranje kupatila u predškolskom odjeljenju Dječijeg doma Bjelave.