BiH
18

Planinari iz Slovenije oduševljeni ljepotama grada i sarajevskih planina

FENA
Grupa planinara iz Slovenj Gradeca - Slovenija posjetila je tokom prvomajskih praznika Sarajevo, a domaćini su za njih organizirali pohod na planine Trebević, Bjelašnicu i Igman, ali i obilazak grada i druženje.

Prvi dan posjete planinara iz Slovenije iskorišten je za planinarsku turu na vrh Trebevića (1.627 m.n.v.), a u večernjima satima za zabavu u "Napretkovom" domu na Trebeviću.

Drugog dana realizirana je planinarska tura na vrh Bjelašnice (2.067 m.n.v.), obilazak olimpijskih terena-borilišta na Bjelašnici i Igmanu te za obilazak Vrela Bosne.

Posljednji treći dan boravka iskorišten je za šetnju i razgledanja znamenitosti grada Sarajeva.

Domaćin planinarima iz Slovenije bio je Husein Šabić uz svestranu pomoć planinarskih vodiča iz "Stanice planinarskih vodiča Sarajevo" i Planinarskog sportskog društva "Zlatni ljiljan" Sarajevo, a dogovorena je i uzvratna posjeta Sloveniji.

Organizator i vodič planinara iz Slovenj Gradeca Konrad Javornik izjavio je da su zadovoljni posjetom i oduševljeni ljepotama grada posebno okolnih planina te da će utiske prenijeti i ostalim planinarima u Sloveniji.