BiH
3

Planinari iz BiH i regije penjanjem na vrh Bjelašnice odaju počast poginulim mladićima

FENA
Tradicionalni, 26. memorijalni uspon na vrh Bjelašnice u znak sjećanja na sedmoricu mladića iz Zemuna i Sarajeva koji su izgubili život 2. decembra 1962. godine u snježnoj oluji na Bjelašnici, izvest će u subotu, 29. novembra, oko 200 planinara iz BiH, Srbije i Crne Gore, izjavio je za Agenciju Fena vođa uspona Davor Ciganković.

Iz Beograda dolaze članovi Planinarskog kluba "Železničar", koji na ovaj način odaju počast sedmorici mladića iz Zemuna i Sarajeva koji su izgubili život na Bjelašnici.

Nedaleko od Opservatorija, najvišeg vrha Bjelašnice (2.067 m.n.v.) je spomen-ploča stradalim mladićima, na koju će planinari u subotu položiti cvijeće.

Do 1992. memorijalni pohod je organiziran svake godine, a onda je prekinut, da bi nakon rata sarajevsko Hrvatsko planinarsko društvo "Bjelašnica - 1923" i beogradski Planinarski klub "Železničar" obnovili memorijal, koji iz godine u godinu biva sve masovniji. Prošle godine na memorijalnom usponu je bilo oko 300 učesnika iz BiH i susjednih država.

"U subotu će na Bjelašnici, osim Sarajlija članova više planinarskih društava, biti planinari iz Beograda, Mostara, Zenice, Tuzle, Istočnog Sarajeva, te iz Hrvatske i Crne Gore2, kaže Ciganković.

Za odlazak na Bjelašnicu, organizirano, autobusom, uplate od 11 KM mogu se izvršiti u prostorijama HPD "Bjelašnica" sutra od 17 sati. Također do Bjelašnice učesnici pohoda mogu doći i individualno, vlastitim automobilima.

U snježnoj oluji 2. decembra 1962. godine samo 500 metara od objekta bjelašničke Opservatorije stradali su Zoran Ivanišin (19), Slobodan Vujinac (18), Nikola Kožuh (16), Aleksandar Krnješevac (15), Anđelko Sabo Pešić (15) iz Zemuna i Sarajlije braća Siniša (18) i Zoran (16) Tvorić.

Do najbližih kuća uspjeli su da stignu Miodrag Prvanović, Rifat Hasečić i braća Vojislav i Branko Matić.

Jedanaestorica mladića, članova Kinokluba, 2. decembra 1962. godine krenuli su na Bjelašnicu da bi kamerom zabilježili predjele planine za dokumentarac "Bela smrt", ne sluteći da će sedmorica njih upravo tako i završiti život.