CETEOR
2

Plan za smanjenje zagađenosti zraka u Sarajevu

FENA
Sarajevo u magli (Foto: Džana Leko)
Sarajevo u magli (Foto: Džana Leko)
Najveći učinci za poboljšanje kvaliteta zraka mogu se postići ulaganjem u mjere povećanja energijske efikasnosti - izjavio je za Agenciju FENA stručni saradnik za okoliš Centra za ekonomski, tehnološki i okolinski razvoj (CETEOR) Sarajevo Vedad Suljić.

CETEOR je izradio je Akcioni plan za smanjenje čestičnih tvari u zraku na području Kantona Sarajevo (KS), a čiji je naručilac Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša KS.

Suljić je dodao da svakako ne treba zanemariti uzorke i mjere iz sektora saobraćaja i industrije, ali najveći se efekti mogu postići u stambenom sektoru, uzimajući u obzir troškovnu efektivnost tih mjera.

  • Upravo individualna ložišta u najvećoj mjeri doprinose stanju kvaliteta zraka. Radi se o objektima koji su rasipnici energije, tj. nemaju toplotnu izolaciju, a uz to koriste energente lošeg kvaliteta. Iz tih razloga u ovom planu posebna je pažnja posvećena rješavanju ovakvih problema- istakao je Suljić.

Po njegovim riječima, vrlo je nezahvalno vršiti poređenje gradova prema stanju kvaliteta zraka budući da meteorološke i orološke karakteristike gradova nisu iste.

  • Pomenute dvije karakteristike u najvećem dijelu uvjetuju mehanizme samočišćenja, a Sarajevo ima znatno nepovoljnije mehanizme nego brojni drugi gradovi koji su slično ili više urbano razvijeni - kazao je Suljić.

Cilj akcionog plana bio je utvrditi uzroke, stanje i mjere za poboljšanje kvaliteta zraka u Kantonu Sarajevo.

  • Sve mjere su bazirane na principima da sistemski rješavaju problemi, da se favorizira domaća radna snaga, energenti i proizvodi, te sprječava odliv novca iz kantona i BiH. Mjere su podijeljene u više grupa i prema sektorima, te su za svaku mjeru predloženi nosioci aktivnosti, početak i kraj implementacije, okvirni budžet i moguće smanjenje PM10 - dodao je Suljić.

Vrlo je značajno, kako je istakao, da Vlada Kantona Sarajeva pokaže spremnost da implementira predloženi akcioni plan.

  • Ulaganjem u mjere povećanja energijske efikasnosti moguće je postići najveće učinke na poboljšanju kvaliteta zraka, pa je predložena izrada plana utopljavanja objekata koji koriste čvrsta goriva za grijanje. Također, značajna je izrada studije o centralizaciji sistema grijanja putem blokovskih kotlovnica u stambenom sektoru s posebnim akcentom na individualne objekte - dodao je Suljić.

Čvrsta goriva, iako izvor emisija čvrstih čestica, resurs je koji treba iskoristiti u centraliziranim kotlovnicama, gdje se emisije mogu kontrolisati, a putem kojih će biti podmirene potrebe zagrijavanja većeg broja individualnih objekata.

Javna rasprava će trajati do 25. februara dokad je moguće dostaviti komentare i sugestije na prijedlog akcionog plana, prije nego što bude predložen Vladi KS na usvajanje.