BiH
0

Plan za efikasnije rješavanje privrednih sporova

FENA
Ministarstvo pravde BiH i Međunarodna finansijska korporacija (IFC) ozvaničili su danas u Sarajevu završetak aktivnosti na izradi Akcinog plana razvoja privredne medijacije u BiH.

Akcionim planom definišu se konkretni mehanizmi i aktivnosti za sistematsku i sveobuhvatniju primjenu vansudskih nagodbi u privrednim sporovima.

"Ministarstvo pravde u potpunosti podržava razvitak mehanizama medijacije i smatra ih nužnim za povećanje učinkovitosti sudova, ali i povećanje povjerenja investitora u mogućnost brzog, jeftinog i kreativnog rješavanja sporova", istakao je na pres-konferenciji ministar pravde Bariša Čolak.

Rezultati u dva pilot projekta su pokazali da su privrednici prepoznali značaj medijacije i da je 90 posto korisnika steklo veće povjerenje u pravosuđe. U manje od dvije godine, u okviru pilot projekta medijacijom je riješeno više od 360 predmeta i oslobođeno više od 19 miliona KM sredstava koja su bila vezana u skupim i dugotrajnim sudskim postupcima.

"Neke od tvrtki su se odlučile na uvođenje klauzule o medijaciji u svoje ugovore i na taj način osigurale minimalne troškove, uštedu vremena i očuvanje dobrih poslovnih odnosa. Ministarstvo pravde ohrabruje i druge tvrtke da razmotre uvođenje klauzule o medijaciji u svoje ugovore da bi se izbjegli skupi i dugotrajni sudski sporovi", istakao je Čolak.

Tokom izrade Akcionog plana za razvoj privredne medijacije u BiH, koji je sačinjen u sklopu Strategije reforme sektora pravde 2008.-2012. pod vodstvom Ministarstva pravde, predstavnici svih relevantnih vladinih i nevladinih institucija imali su mogućnost da daju doprinos njenom završnom konceptu.

IFC je osigurao učešće vodeće institucije u vezi s privrednom medijacijom u Evropi – Centra za efektivno rješavanje sporova (CEDR), koji je pomagao u pripremi tog plana.

Regionalna menadžerica za poboljšanje poslovnog okruženja u jugoistočnoj Evropi IFC Margo Thomas kazala je da se nadaju da će Akcioni plan dovesti do prihvaćenosti mehanizama medijacije među privrednicima, a istovremeno omogućiti sistematski pristup razvoju medijacije.

"Njime će se također podržati rast Udruženja medijatora i BiH dovesti u sklad s visokim profesionalnim standardima, kada se radi o kvalitetu medijatora i postupaka medijacije", kazala je Thomas prilikom formalne primopredaje Akcionog plana razvoja privredne medijacije u BiH.