BiH
0

Plakete SGV-PR Krstanu Bijeljcu i Općini Tuzla

FENA
U povodu Dana državnosti BiH, Srpsko građansko vijeće-Pokret za ravnopravnost (SGV-PR) održalo je danas u Sarajevu svečanu sjednicu Upravnog odbora na kojoj su uručene Plakete SGV-PR-a Krstanu Bijeljcu i Općini Tuzla za doprinos zaštiti ljudskih prava i ostvarivanju nacionalne ravnopravnosti u BiH.

Predsjednik SGV-a Mirko Pejanović kazao je da je SGV 1995. bio dobitnik švedske nagrade "Pravni život".

Ova nagrada je, naveo je, predstavljala ulog za nagradu koju je uveo SGV-PR, a njen prvi dobitnik bio je Dragutin Braco Kosovac.

Predsjednik Upravnog odbora SGV-PR Veljko Droca istaknuo je da ličnost koja je odabrana za ovogodišnju nagradu, Krstan Bijeljac, rođen 1916. godine, pripada onoj generaciji Bosanaca i Hercegovaca koja se već 67 godina bori za zaštitu ljudskih prava.

Iako sveštenik, on se već 1941. godine priključio antifašističkoj borbi i nosilac je Partizanske spomenice 1941. On je jedini živi predstavnik srpskog naroda na području Federacije BiH koji je bio delegat na historijskom Prvom zasjedanju ZAVNOBiH-a u Mrkonjić- Gradu.

Nakon Drugog svjetskog rata radio je u Crvenom križu, Socijalističkom savezu i drugim položajima. Po izbijanju rata 1992. godine ostao je na teritoriji koju su kontrolirale legalne vlasti BiH.

Droca je istaknuo da su njegove šetnje opkoljenim Sarajevom ulijevale uvjerenje da u Sarajevu ima multietičnosti i suživota.

Od institucija Plaketa SGV-a je dodijeljena Općini Tuzla, za koju je Droca rekao da je od formiranja SGV-PR u Tuzli pružala materijalnu, tehničku i drugu pomoć.

  • Kao rijetko koja općina u Federaciji, Općina Tuzla ima vrlo organiziranu Službu za raseljene osobe i izbjeglice, ima stalnu komunikaciju sa SGV-PR Tuzla i rješava sva pitanja iz nadležnosti općinskih organa vlasti, kazao je Droca.

Po njegovim riječima, Općina Tuzla, njeni organi, načelnik i službe primjereno rade na zaštiti ljudskih prava, afirmaciji principa konstitutivnosti i ravnopravnosti naroda, njegovanju suživota i razvoju međunacionalne tolerancije.

Primivši Plaketu, Krstan Bijelac je naglasio da sam čin dodjele priznanja ne govori samo u prošlosti nego i o obavezama u budućnosti.

  • Mi koji smo preživjeli sve, doživjeli smo reafirmaciju osnovnih principa ljudskog društva koji su formulirani 1943. godine u obliku organa narodne vlasti, rekao je on.

Uime Općine Tuzla Plaketu je primio zamjenik predsjedavajućeg Općinskog vijeća Jozo Nišandžić, koji je naglasio da je Tuzla poznata po dobrim međususjedskim i međureligijskim odnosima, te da ovo priznanje predstavlja obavezu da se učini još više.