BiH
0

Plaće zaposlenim u upravi RS-a manje od 10 do 25 posto

FENA
Plaće službenicima u Vladi Republike Srpske (RS) i ostalih zaposlenih u ministarstvima, organima uprave, sudovima, tužilaštvima, Pravobranilaštvu, kazneno-popravnim ustanovama i sudskoj policiji bit će i u narednoj, kao što su i u ovoj godini smanjenje od 10 do 25 posto zavisno od koeficijenta.

To je predviđeno izmjenama i dopunama Zakona o plaćama zaposlenih u organima uprave RS-a, koji će sutra po hitnom postupku razmatrati poslanici na redovnoj sjednici Narodne skupštine.

Na predloženom dnevnom redu su prijedlozi zakona o unutrašnjem dugu RS-a te o sudovima kojim RS, iako je prema sadašnjim rješenjima Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH propisalo jedinstvene obrasce za legitimaciju za sve sudije, u oba entiteta u BiH, predlaže novo rješenje za taj entitet.

Poslanici bi trebalo da razmatraju i prijedloge zakona o unutrašnjim poslovima, agencijama za osiguranje osoba i imovine, privatnoj detektivskoj djelatnosti, o naučnoistraživačkoj djelatnosti, građevinskim proizvodima, kao i zaštiti potrošača.

Bit će riječi i o izmjenama i dopunama zakona o krivičnom postupku, o predškolskom vaspitanju, o obrazovanju odraslih, poljoprivrednom zemljištu, veterinarstvu te omladinskim organizacijama.

Na predloženom dnevnom redu su i novi nacrti zakona o krivičnom postupku, o rudarstvu, o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju invalida, te nacrti zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravi, o izvršnom postupku i o porezu na dobit.

Pred poslanicima će se naći i informacija o aktivnostima na izgradnji mreže autoputeva u RS-u, izvještaj o istraživanju i procesuiranju ratnih zločina, izvještaj o radu pravobranilaštva RS-a u 2010., kao i izvještaj o stanju u prehrambenoj industriji.