Sindikat o spornom zakonu
0

"Plaće, topli obroci i regresi bit će smanjeni"

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Vlada Federacije BiH utvrdila je i po hitnom postupku Parlamentu FBiH uputila Prijedlog interventnog zakona koji je izazvao buru reakcija u cijeloj Federaciji. Protiv njega svoj glas digli su i u Sindikatu Unsko-sanskog kantona, na danas održanoj pres-konferenciji Sindikata budžetskih korisnika USK-a, koji su najavili brojne mjere ako se on ne povuče iz procedure.

Plaće, topli obroci i regresi bit će smanjeni svim zaposlenicima institucija koje se finansiraju iz federalnog, zatim budžeta svih kantona, općina i gradova u Federaciji BiH, rečeno je danas, uz pojašnjenje da je riječ o svim zaposlenim u organima uprave, sudovima, tužilaštvima i svim drugim institucijama i ustanovama u FBiH.

To predviđa Prijedlog interventnog zakona o plaćama i naknadama koje nemaju karakter plata zaposlenih u institucijama FBiH, kantona, gradova, općina, vanbudžetskih fondova, direkcija za ceste i tekućim grantovima, što je neprihvatljivo za Sindikat USK-a.

U Sindikatu vjeruju da ovakav prijedlog zakona neće prihvatiti Parlament Federacije, jer će izazvati val nezadovoljstva u cijeloj Federaciji, te stoga zahtijevaju povlačenje prijedloga zakona iz procedure. Smatraju da bi šteta koja bi bila izazvana štrajkovima bila daleko veća od sredstava koje bi dao MMF.

Predstavnici Sindikata i Vlade kantona već su održali razgovore, ali bez efekta, jer Sindikat nije prihvatio Vladin prijedlog. Iz Vlade su ponudili da plaća za maj bude umanjena za 10 posto, dok se ostale za sada ne bi mijenjale. Iz Sindikata USK-a saglasni su i spremni, kažu, za razgovore oko promjene visine toplog obroka i regresa, ali ne i plaće.

Sindikat je iznio i prijedlog svojih mjera, a to je, između ostalog, smanjenje plaća ministrima, skupštinskim poslanicima, te članovima upravnih i nadzornih odbora.

Što se tiče Prijedloga interventnog zakona iz Sindikata napominju da će sačekati reakciju zastupnika u Parlamentu FBiH. Ako zakon bude podržan, spremni smo na generalne štrajkove i razne proteste jer će njegova primjena izazvati nesagledive posljedice po FBiH, istaknuto je na pres- konferenciji.

Također su napomenuli da će od 26. juna svakim radnim danom u vremenu od 10 do 12 sati ispred federalnih institucija održavati štrajkove upozorenja ako ovaj zakon bude usvojen.