BiH
4

Plaća općinskog načelnika i do 3.500 KM, a gradonačelnika blizu 2.000 KM

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Tabelarni prikaz plaća uposlenika u Gradskom vijeću Grada Sarajeva, kako funkcionera, tako i državnih službenika i namještenika, te simulaciju eventualnih koeficijenata, odnosno osnovica, ove sedmice za šefove klubova uradio je zamjenik gradonačelnika Aljoša Čampara (SDA).

"Riječ je o zaključku političkih stranaka koje su na prošloj sjednici Gradskog vijeća zahtijevale da se dostavi tabelarni prikaz i simulacija iz razloga što trebamo svoju odluku o primanjima uskladiti s Federalnim zakonom o plaćama i naknadama", kaže u izjavi za Agenciju Fena Čampara.

Odgovarajući na pitanje da li su eventualna povećanja uposlenika opravdana navodi da bi "povećanja koja bi bila enormno visoka i odstupala od sadašnjih“ bila potpuno neopravdana.

"Ali, važno je da uskladimo naše dokumente s važećim zakonskim propisima. To zavisi od gradskih vijećnika", dodaje Čampara.

S obzirom na to da se pri tome mora voditi računa o usklađivanju koje su izvršile četiri gradske općine sa zakonom, mišljenja je da bi "dobro bilo da nema te velike disproporcije između gradskog vijeća, gradskih vijećnika i njihovih paušala i plaća gradskih funkcionera s općinskim načelnicima i funkcionerima i sa njihovim paušalima“.

"Sada je ta disproporcija ogromna. Imate neke općinske načelnike ili predsjedavajuće općinskih vijeća koje imaju primanja oko 3.500 KM, a plaća gradonačelnika je možda sada oko 1.800, 1.900 ili 2.000 KM. Tako je disproporcija sigurno velika, zbog čega treba voditi računa i o tome", kazao je Čampara.

Za obračunavanje novih plaća u opticaju su tri osnovice 2,65, 2,80 i 3,15, gdje je, navodi, kao referentna vrijednost uzeta osnovica 3,15 (najveća u Federaciji BiH).

U nekim slučajevima "usklađivanje“ može značiti i smanjivanje primanja za neke državne službenike.

"U svakom slučaju kod državnih službenika će doći do jednog malog smanjenja plaća, iako bude ova najveća osnovica 3,15, jer tako nam matematika pokazuje", objašanjava zamjenik gradonačelnika.

U narednom periodu gradski vijećnici se trebaju odrediti o koeficijentima, dok će osnovicu utvrditi gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić uz saglasnost Sindikata.

Uime Stranke demokratske akcije, kojoj pripada, Čampara kaže da se SDA slaže i da ostanu plaće na sadašnjem nivou samo da se usklade sa zakonom "jer nam je to obaveza“.

"Savez za bolju budućnost BiH (SBB) je protiv bilo kakvog povećanja plaća i naknada u Gradskom vijeću, jer u ovom trenutku nisu stečeni uvjeti, s obzirom na to da je budžet u deficitu 2,5 miliona KM. Onog trenutka kada se budu stekli uvjeti i ukoliko gradska kasa bude puna može se eventualno razmatrati to povećanje", rekla je Feni Edina Latif, šefica Kluba vijećnika SBB-a.

Klub vijećnika Naše stranke je, također, kako je istakao šef ovog kluba Vibor Handžić, protiv bilo kakvog povećanja primanja želeći samo "uskladiti primanja sa zakonom, jer je grad u takvom finansijskom stanju da ne može podnijeti bilo kakvo povećanje“.

"Usklađivanje s federalnim propisom ne mora da izričito znači i povećanje plaća. Federalni propis se može ispoštovati na način da se plaće u Gradskoj upravi i Gradskom vijeću ne povećavaju", kazala je za Fenu Arijana Talović, šefica Kluba vijećnika Socijaldemokratske partije BiH (SDP).

Iz tog razloga, kaže "legalisti smo i ispoštovat ćemo federalni propis“.

"U ovom trenutku povećanje ne bi koristilo nikom, ni Gradskoj upravi ni Gradskom vijeću u smislu da bi se mogla isplaćivati takva povećavanja", istakla je Talović.

Zamjenik gradonačelnika Sarajeva Aljoša Čampara zaključio je da je ovo samo simulacija troškova, zbog čega sumnja da će "uopće doći do nekih bitnijih promjena“.