Posthumno promovirana knjiga
0

Pjesme Lejle Avdić i nakon njene smrti pomažu mališanima u borbi protiv raka

Piše: M. B.
U okviru obilježavanja Međunarodnog dana djece oboljele od malignih bolesti sinoć je u Banovićima održana promocija knjige Lejle Avdić "Kao san", četrnaestogodišnje djevojčice koja je izgubila životnu bitku s rakom 20. marta prošle godine.

Sala Radničkog doma bila je puna gostiju iz Zenice, Sarajeva, Živinica, Tuzle i Banovića koji su došli da sanjaju Lejlin san.

"Prepuna sala bila je samo dokaz koliko je Lejla bila voljena, kako u svom rodnom gradu, tako i u drugim gradovima. Svi koji su imali čast upoznati Lejlu, ali i mnogi drugi, sinoć su bili prisutni na promociji knjige. Lejlini prijatelji su recitirali njene pjesme i na taj način prisutnima prezentirali Lejlin rad. Naravno, tu su bili i recenzenti, književnici koji su samo riječima hvale prikazali Lejlin rad", saopćeno je iz Udruženja Srce za djecu koja boluju od raka.

Prisutnima se sinoć u Banovićima obratila i Lejlina prijateljica Dinnana, koja je predstavila Lejlu kao najbolju prijateljicu/sestru, a prisutni nisu mogli sakriti suze. Skupu su se obratile i predsjednica Udruženja Lejla Kamerić, liječnica sa Hematoonkološkog odjeljenja Pedijatrijske klinike Senada Mehadžić.

Ovu prelijepu promociju je svojom izvedbom završio Lejlin omiljeni pjevač Eldin Huseinbegović.

Lejla Avdić je imala 14 godina kada je preminula od raka. Napisala je dvije knjige poezije "Imam san" i "Kao san" i od njihove prodaje finansirala je liječenje. "Imam san" je objavljena na bosanskom i na engleskom jeziku. Recenzenti su bili Miladinka Mima Vasić i Edis Hodžić, a prevodilac Alisa Parić. Knjiga je štampana u tiražu od 1.000 primjeraka i dva puta je doštampavana.

Lejla i nakon smrti pomaže djeci koji se obre od ovih opakih bolesti. Sav novac koji se prikupi prodajom njene knjige "Kao san" bit će namijenjen za liječenje djece oboljele od raka.