BiH
0

Pješačka staza u dvjema ulicama na Dobrinji

FENA
Na području Mjesne zajednice "Dobrinja A" u toku su radovi na izgradnji pješačke staze duž ulica Trg grada Prato broj 20 i Sulejmana Filipovića broj 14 i od Sulejmana Filipovića od broja 7 do broja 15.

Izgradnjom staze u dužini od 200 metara znatno će se olakšati kretanje stanovnicima ovog dijela naselja Dobrinja, koji su godinama tražili od lokalne zajednice da se na ovom lokalitetu izgradi trotoar, kako više ne bi morali pješačiti saobraćajnicom.

Ukoliko vremenski uslovi budu zadovoljavajući, radovi bi trebali biti završeni za desetak dana, nakon čega će se pristupiti izgradnji stepeništa i pješačke staze iz Rogatičke ulice kod broja 78 prema ulici Ibre Sućeske kod broja 61 u Mjesnoj zajednici "Naselje heroja Sokolje".

Radovi se izvode u sklopu projekta izgradnje pješačkih staza, stepeništa i rukohvata koji se realizira na devet lokacija u općini Novi Grad Sarajevo.

U proteklom periodu, u sklopu navedenog projekta, završena je izgradnja pješačke staze na zelenoj površini iz ulice Trg Barcelone kod broja 2 prema ulici Safeta Zajke i pješačkih staza preko puta kapije na ulazu u Dobrinjsku gimnaziju, u ulici Dobrinjske bolnice.

Također, završeni su radovi na izgradnji trotoara u dužini od oko 75 metara, sa izdignutim ivičnjacima iz Prvomajske ulice prema Osnovnoj školi "Džemaludin Čaušević" u Švrakinom Selu.

Saniran je i plato ispred "Doma penzionera" na Trgu Zlatnih ljiljana na Dobrinji, a izgrađene su pješačke staze na zelenoj površini iz ulice Hasana Sućeske prema trotoaru u ulici Ante Babića i na zelenoj površini od parkinga u ulici Salke Lagumdžije prema zgradi kolektivnog stanovanja.

Osim toga, završena je sanacija staze koja vodi iz ulice Sulejmana ef. Musića kod broja 5 prema vrtiću "Labudovi" te izgradnja pješačke staze i asfaltiranje dijela trotoara u ulici Ramiza Salčina u blizini Osnovne škole "Aleksa Šantić" u naselju Saraj Polje.

Za ovaj projekt Općina Novi Grad izdvojila je blizu 80.000 KM, a radove izvodi građevinska firma "Bosman", saopćeno je iz Općine Novi Grad Sarajevo.