MUP RS
0

Pješaci stalno krše saobraćajne propise

FENA
Akcija koju je provelo Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUPRS) pokazala je da većina pješaka ne poštuje saobraćajne propise.

Zabrinjavajući je podatak da je od 924 kontrolisana pješaka, policija njih 867 zatekla u prekršaju, što je 93,83 posto od ukupno kontroliranih.

"Ovaj podatak ukazuje da se pješaci vrlo često neodgovorno ponašaju u saobraćaju najviše zbog stečene navike da pješaci nisu podložni sankcijama i uvjerenja da policija toleriše njihove prekršaje", upozorava entitetska policija.

Akcija “Odnos pješak-vozač“, koja je provedena prošlog mjeseca obuhvatila je i kontrolu 1.969. vozača.

Utvrđeno je da je saobraćajni prekršaj koji se odnosi na zakonske obaveze vozača prema pješacima počinio 821 vozač, što znači da je 41,69 posto kontroliranih počinilo prekršaj.

MUPRS-a podsjeća da su saobraćajne propise dužni da poštuju svi učesnici u saobraćaju, kako vozači, tako i pješaci, kako bi prije svega zaštitili sebe, ali i druge učesnike u saobraćaju.

U narednom periodu nastavit će se sa sličnim akcijama usmjerenim na odnos pješaka i vozača, jer je u 2010. godini u saobraćajnim nezgodama smrtno stradalo 36 pješaka, 149 je teško povrijeđeno, a 247 je zadobilo lakše tjelesne povrede.