Podnesen prekršajni nalog
0

Pivara vodu za Torabijeve seanse prodavala bez računa

SRNA
Foto: Davorin Sekulić/Sarajevo-x.com
Foto: Davorin Sekulić/Sarajevo-x.com
Protiv "Sarajevske pivare" podnesen je prekršajni nalog zbog toga što na vodu koju prodaje u okviru seansi Marokanca Mekija Torabija u sarajevskoj dovorani "Zetra", nisu izdavani računi potrošačima.

Ovo je rezultat kontrole koju je Tržišna inspekcija iz sastava Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Sarajevo provela proteklih dana u dvorani "Zetra" i "Sarajevskoj pivari".

U Upravi inspekcija  "Nezavisne novine" saznaju da je "Sarajevska pivara", u skladu sa Zakonom o zaštiti potrošača BiH, imala obavezu da za prodatu vodu izdaje račun potrošačima, što ona nije činila.

U Upravi navode da, u skladu sa zakonom, ova kompanija može da plati novčanu kaznu od 1.500 KM za pravno lice i 500 KM za odgovorno lice u pravnom licu ili da se opredijeli za sudsko odlučivanje.

U Kantonalnoj upravi inspekcija naveli su da je kontrole u dvorani "Zetra" obavljala i Radna inspekcija, koja je kontrolisala poštovanje Zakona o radu FBiH, ali oni nisu saopštili nalaze.

U Upravi za indirektno oporezivanje BiH (UIO), u čijoj nadležnosti je naplata PDV-a, kažu da nisu imali posebne kontrole u vezi s prodajom vode i karata za Torabijeve seanse u "Zetri", ali da će ih vjerovatno biti nakon nalaza Tržišne inspekcije KS.

"Prodaja robe ne bi smjelo da se obavlja bez plaćanja računa. Ukoliko se tako radi, ni promet nije evidentiran i ne zna se na osnovu čega će on biti iskazan. A obaveza poreskih obveznika je da evidentiraju promet, da ga prijave u poreskoj prijavi i na njega plate PDV za period u kojem je evidentiran", kaže Ratko Kovačević, portparol UIO BiH.
Iz preduzeća "ZOI '84" saopštili su da dnevno prodaju između 2.000 i 20.000 ulaznica za posjetioce Torabijevih seansi po cijeni od jedne KM, izuzimajući djecu, ratne vojne invalide i osobe u kolicima za koje je ulaz besplatan.

Posjetioci, prema savjetima "iscjelitelja" Torabija, u "Zetri" kupuju najmanje jednu, a obično po više flaša od po 1,5 litra, koje koštaju 0,75 KM.

Koliki su promet u proteklih mjesec dana, koliko traju seanse, napravili, u "Sarajevskoj pivari" nisu htjeli reći, ali sudeći prema broju posjetilaca, on očigledno nije mali.