Čeka se sastanak u Briselu
2

Pitanje "Sejdić - Finci" neće biti riješeno ni na sastanku u Sarajevu

SRNA
Zlatko Lagumdžija (Foto: SRNA)
Zlatko Lagumdžija (Foto: SRNA)
Predsjednik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija izjavio je danas u Sarajevu da bi dogovor o provođenju odluke u slučaju "Sejdić - Finci" trebalo da bude postignut do 27. juna i sastanka na visokom nivou u Briselu.

Istakavši da na sastanku predsjednika šest vodećih političkih stranaka u BiH, održanom juče u Mostaru, nije očekivan dogovor o provođenju odluke "Sejdić - Finci", Lagumdžija je rekao da su izlagani modeli koje su ranije diskutovali ekspertski timovi, kako bi se vidjelo da li je moguće približavanje stavova.

Ocijenivši da će dogovor o provođenju odluke Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić - Finci" zahtijevati još nekoliko rundi stručnih i političkih razgovora, Lagumdžija je ponovio da bi dogovor trebalo da bude postignut do 27. juna.

Tada će, podsjetio je Lagumdžija, u Briselu biti održan sastanak na visokom nivou, na kom će učestvovati predsjednici šest stranaka, predsjednici entitetskih vlada i predsjedavajući Savjeta ministara, tročlano Predsjedništvo BiH, te gradonačelnih Brčko distrikta.

Predsjednik SDP-a je istakao da je sastanak u Mostaru bio prilika za razgovor o provođenju banjalučkog dogovora, jer je u međuvremenu postalo evidentno da su neke stvari dogovorene u Banjaluci otišle u različite smjerove. "Nismo se usaglasili o budžetu i izmjenama zakona o penzionisanim vojnicima, a konstatovano je i da sporazum entitetskih vlada i Savjeta ministara o vojnoj i državnoj imovini nije dovršen", precizirao je Lagumdžija.

On je dodao da su lideri SNSD-a Milorad Dodik i SDA Sulejman Tihić na licu mjesta raspravili šta još treba da se uradi u vezi sa državnom i vojnom imovinom.

Kao domaćin narednog sastanka "šestorke", Lagumdžija je rekao da je insistirao da sastanak bude prije 24. maja, kada će Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH odlučivati o budžetu BiH za 2012. godinu.
Kao prvu tačku tog sastanka, koji će biti održan 23. maja u Sarajevu, Lagumdžija je predložio rješavanje pitanja vojne i državne imovine, te prateće odluke koja je pretpostavka za knjiženje vojne imovine.

Rješavanje ovih pitanja, prema njegovim riječima, potrebno je kako bi BiH, ukoliko joj na predstojećem samitu NATO bude "progledano kroz prste", u septembru mogli startovati sa Akcionim planom za članstvo u NATO.

"Sljedeće pitanje o kojem bi trebalo da bude razgovarano na sastanku u Sarajevu su izmjene zakona o prijevremeno penzionisanim pripadnicima Oružanim snagama BiH, potom budžet, presuda 'Sejdić - Finci' i Srebrenica", dodao je Lagumdžija.