Charles English
0

"Pitanje referenduma je veoma osjetljivo"

SRNA
Charles English, američki ambasador u BiH
Charles English, američki ambasador u BiH
Ambasador SAD u BiH Charles English ponovio je večeras da je pitanje referenduma u BiH veoma osjetljivo i da ima posebnu istorijsku težinu, te da bi SAD smatrale provokativnim bilo koje pitanje koje se tiče stabilnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH.

"Oni koji žele da promovišu referendum moraju imati na umu da su referendumi u prošlosti bili politički provokativni i da bi trebalo vrlo oprezno o tim pitanjima da se razgovara. SAD ne bi tolerisale referendumsko pitanje koje predstavlja prijetnju strukturi Dejtonskog mirovnog sporazuma, kao i dovođenje u pitanje ovlaštenja visokog predstavnika u BiH", rekao je English .

Ingliš  je gostujući u programu BHT1 napomenuo  da politička situacija u BiH nazaduje od 2006. godine,  kada nije usvojen "aprilski paket" ustavnih reformi.   

"Svjedoci smo da od tada pojedinci u BiH idu u krajnosti, jedni tražeći ukidanje Republike Srpske, a drugi forsirajući priču o otcjepljenju. Nijedan od ta dva stava nije prihvatljiv za SAD koje su za apsolutno poštivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma", istakao  je English .

Govoreći o borbi protiv terorizma, English je naglasio da je saradnja SAD i BiH u toj oblasti izvrsna i da su vlasti BiH spremne da se bore protiv te opasnosti.  

Američki ambasador u BiH ocijenio je da je nedavna policijska akcija u Gornjoj Maoči izvedena profesionalno.