Sud BiH
0

Pitanje prioriteta u procesuiranju ratnih zločina

FENA
Stručnjaci, žrtve i predstavnici pravosudnih institucija, svjesni problema pri određivanju prioriteta u procesuiranju ratnih zločina te nivoa suđenja, jedino rješenje vide u strategiji.

Pitanje na kojem nivou bi se trebali procesuirati osjetljivi, a na kojem oni manje osjetljivi predmeti ratnih zločina, definirano je zakonom i uredbama, ali u praksi se čini da to nije tako jasno, smatraju analitičari. Cijeli ovaj proces često je meta kritika kako advokata koji brane optužene, tako i udruženja žrtava, ali i čelnika Suda i Tužilaštva BiH.

Promatrači koji prate suđenja za ratne zločine pred Sudom BiH nerijetko tvrde da se pred ovom institucijom procesuiraju manje osjetljivi slučajevi, dok neki više osjetljivi bivaju upućeni na niže nivoe. Koliko je to bitno govori i činjenica da u dva postojeća nacrta strategije za procesuiranje ratnih zločina - jedan je uradila predsjednica Suda BiH, a autor drugog je glavni tužilac Odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH - ovo pitanje zauzima mnogo prostora.

Nedavno je na međunarodnom nivou, u Norveškoj, održana i konferencija o tome kako birati prioritete i na koji način vršiti selekciju pred sudovima za ratne zločine. Još jedna slična konferencija trebala bi se održati u Sarajevu naredne godine. U svakom slučaju, riječ je o pitanju na koje će jasan odgovor dati buduća strategija za procesuiranje ratnih zločina, javio je danas BIRN-Justice Report.