Michael Tatham
0

"Pitanje Ganića za Veliku Britaniju pravosudno pitanje"

FENA
Svjesni smo zabrinutosti bh. vlasti zbog uskraćivanja nekih prava Ejupu Ganiću, koji je u ponedjeljak uhapšen na londonskom aerodromu, kazao je danas novinarima ambasador Velike Britanije u BiH Michael Tatham.

"Velika Britanija shvata svoje međunarodne obaveze u ovom području vrlo ozbiljno i po hitnom postupku razmatra moguća uskraćenja prava, o čemu su izvještavali mediji. Kad taj proces bude završen imat ću mnogo više toga za reći", dodao je Tatham.

Ambasador Tatham ponovio je da je hapšenje Ganića za Veliku Britanju pravosudno pitanje te da su odluke koje su donesene u Londonu odluke koje je donijelo nezavisno pravosudno tijelo.

"Ovo što se desilo ni na koji način nije izjava političke ili diplomatske prirode britanske vlade, niti predstavlja bilo kakvo gledište o pitanju događaja iz prošlosti", naglasio je.

On je zahvalio vlastima BiH koji su omogućili dobro osiguranje u toku današnjeg protesta ispred Ambasade Velike Britanije, kao podršku bivšem članu ratnog Predsjedništva BiH Ejupu Ganiću.