Saopćenje SBiH
0

Pitanje državne imovine ključno za budućnost BiH

FENA
Foto: CIN
Foto: CIN
Stranka za BiH još jednom upozorava aktere političkih pregovora za utvrđivanje parlamentarne većine da je pitanje državne imovine ključno za budućnost BiH, uz upozorenje kako raspolaganje državnom imovinom mora biti stvar volje države BiH kao jedinog vlasnika te imovine.

U ovoj stranci ističu da je postojanje državne imovine pravna činjenica, a ona se sastoji od imovine bivše SRBiH, te imovine stečene nasljeđem od bivše SFRJ po osnovu međunarodnog Sporazuma o sukcesiji bivše SFRJ.

"Insistiranje međunarodne zajednice da se pregovara o ovim pravnim činjenicama nameće pitanje da li međunarodna zajednica upućuje aktere pregovora na zanemarivanje jasnih odredbi dejtonskog Ustava BiH, međunarodnog Sporazuma o pitanjima sukcesije bivše SFRJ, pravosnažnih presuda domaćih sudova i kršenje ljudskih prava zagarantovanih međunarodnim konvencijama", saopćeno je iz SBiH.

Stav ove stranke je kako je apsurdno insistirati na novim političkim sporazumima o materiji određenoj već postojećim pravnim normama.

Ovakav odnos međunarodne zajednice unosi pravnu nesigurnost u BiH i daje prednost sili nad pravom, ocjena je SBiH.

Ova stranka također smatra netačnom tezu da postoje konfrontacije o pitanju državne imovine. Na sceni je ustvari političko nasilje nad dejtonskim Ustavom BiH i međunarodnim pravom s jedne strane, te legitimna odbrana interesa svih građana BiH, dejtonskih principa i međunarodnih pravnih normi s druge strane.

Stoga će SBiH, kako se naglašava, u parlamentarnoj proceduri podržati samo ona rješenja koja se temelje na spomenutim pravnim činjenicama.

Nikakvi politički dogovori i političke nagodbe, dodaju u SBiH, ne mogu zamijeniti obavezu poštivanja ustavnih i zakonskih odredbi iz kojih proističe da samo država BiH može raspolagati državnom imovinom.

"U skladu s tim SBiH ostaje pri stavu da je prije svega potrebno usvojiti dva zakona u Parlamentu BiH - zakon o denacionalizaciji i restituciji i zakon o državnoj imovini, a što je u interesu svih građana BiH i države BiH", potcrtali su u ovoj stranci.