BiH
101

Pitanja za buduće bh. vojnike: Šta su bicikl, aerodrom, stratusi, gdje žive Eskimi...

Piše: J. H.
Ministarstvo odrbane Bosne i Hercegovine raspisalo je konkurs za prijem 136 vojnika u Oružane snage. Objavljen je i test općeg znanja sa 350 pitanja koja kandidati moraju znati, odnosno bar 60 posto njih koliko je potrebno da bi se test položio.

Među 350 pitanja objavljenih na zvaničnoj web stranici Ministarstva odbrane BiH, nalazi se nekoliko zanimljivih i veoma čudnih.

Tako, na primjer, jedno od pitanja glasi "Da li pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine iz reda jednog od konstitutivnih naroda moraju razumjeti i čitati jezike drugih konstitutivnih naroda?".

Osim standardnih pitanja o ustroju države Bosne i Hercegovine, njenom političkom sistemu i funkcionisanju vlasti, tu su pitanja koja baš i nemaju neku vezu sa vojskom.

Tako 73. pitanje glasi Bicikl je: a) Vozilo na motorni pogon s dva ili tri kotača; b) Vozilo koje ima najmanje dva kotača i koje se pokreće isključivo snagom vozača c)Vozilo namijenjeno za prevoz osoba koje, osim sjedala za vozača, ima više od 3 sjedala.

Ukoliko se prijavite, morat ćete odgovoriti ko je pješak, što znači upaljeno zeleno svjetlo na semaforu, šta je obilaženje vozila, a šta kolnik, zagađujemo li okolinu i zdravlje ljudi vozeći vozilo, kako djeca najčešće reagiraju u saobraćaju...

Osim navedenih, među pitanjima o poznavanju saobraćajnih pravila i kulture nalazi se i pitanje zbog čega je vožnja pod uticajem alkohola opasna.

Među pitanjima iz matematike, kandidati će morati odgovoriti koliki je zbir uglova u trouglu, koliko iznosi Pi broj, koja je formula za Pitagorinu teoremu, pitanja o voću i povrću...

U sekciji pitanja iz književnosti traži se odgovor na pitanje kako se naziva oblik umjetničkog izražavanja za kojeg su značajni elementi natprirodnog i izmišljenog, na kojem jeziku je pisana rimska književnost koja obuhvaća period od prvih pisanih spomenika do kraja starog vijeka, ko je napisao roman 20.000 milja pod morem.

Mnogo je i pitanja iz geografije. Tako će kandidati morati znati šta su stratusi, cirostratusi, cirusi i stratokumulusi, kako se naziva početni (nulti) meridijan, gdje žive Eskimi...

Tu su i pitanja poput onog ko je izmislio dizelski motor je motor s unutrašnjim sagorijevanjem, šta su aerodrom, termometar, kompas...

Ukoliko želite pročitati i okušati se u odgovaranju na 350 konkursnih pitanja, možete to uraditi ovdje.