Predsjedništvo BiH
0

Pismo zvaničnicima Hrvatske o mostu kopno - Pelješac

FENA
Predsjedništvo BiH na današnjoj sjednici donijelo je Odluku o upućivanju pisma predsjedniku Republike Hrvatske Stjepanu Mesiću i predsjedniku Vlade Republike Hrvatske Ivi Sanaderu u vezi s gradnjom mosta Kopno - Pelješac i drugih pitanja koja se tiču razgraničenja između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske na moru.

U pismu se kaže da dvije zemlje uživaju dobrosusjedske odnose te da Predsjedništvo BiH zato smatra da bi što prije trebalo riješiti pitanja koja se tiču prava koja proističu iz Konvencije Ujedinjenih nacija o pravu mora (UNCLOS).

Predsjedništvo BiH u ovom pismu poziva Republiku Hrvatsku na dogovorno rješenje ovih pitanja u skladu s članom 280 UNCLOS-a, što bi osiguralo znatnu uštedu vremena i sredstava za obje zemlje.

U pismu se dodaje da će BiH u protivnom biti obavezna potražiti zaštitu svojih prava i interesa u skladu sa odredbama odsjeka 2, dijela XV UNCLOS-a.

Predsjedništvo BiH je na današnjoj sjednici prihvatilo poziv za učestvovanje na 8. regionalnom forumu o koridorima kulture jugoistočne Evrope Upravljanje kulturnim različitostima i njihova promocija u turističke svrhe, koji će biti održan u Crnoj Gori 3. i 4. juna 2009. godine, a delegaciju BiH će predvoditi predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović.

Predsjedništvo BiH je prihvatilo poziv za učestvovanje na samitu šefova država centralne i jugoistočne Evrope, koji će biti održan u Novom Sadu 19. i 20. juna 2009. godine, a delegaciju BiH će predvoditi predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović.

Predsjedništvo BiH je prihvatilo poziv za učestvovanje na samitu šefova država i vlada SEECP-a Budućnost kroz suradnju, koji će biti održan 5. juna 2009. godine u Kišnjevu, Republika Moldavija, a delegaciju BiH će predvoditi predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović.

Predsjedništvo BiH je prihvatilo poziv za učestvovanje na XV samitu Pokreta nesvrstanih Međunarodna solidarnost za mir, koji će biti održan u Šarm el-Šeiku, Republika Egipat, 15. i 16. jula 2009. godine, a delegaciju BiH će predvoditi član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Predsjedništvo BiH je prihvatilo poziv za službenu posjetu Republici Srbiji, delegaciju BiH će predvoditi predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović, a termin posjete će biti naknadno utvrđen.

Predsjedništvo BiH je prihvatilo informaciju Ministarstva odbrane o učestvovanju u aktivnostima inicijative SEDM. Predsjedništvo BiH je zadužilo ministra odbrane BiH da uputi pismo namjere Koordinacijskom komitetu SEDM-a o uključivanju predstavnika BiH u rad Političko-vojnog komiteta SEDM-a (SEDM-PMSC i MPFSEE), u statusu posmatrača.

Predsjedništvo BiH je donijelo odluke o prihvatanju kreditnog sporazuma (dovršenje i opremanje četiri bolnice) između BiH i Saudijskog fonda za razvoj; sporazuma o finansiranju između BiH i Komisije Evropskih zajednica o programu finansiranja učestvovanja BiH u ERDF-u, evropskim programima međunarodne teritorijalne saradnje jugoistočna Evropa i Mediteran na osnovu Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA) za 2008. godinu; sporazuma između Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja Republike Poljske.

Predsjedništvo BiH je donijelo odluke o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja - ugovora o veterinarskoj saradnji između Vijeća ministara BiH i Vijeća ministara Republike Albanije; sporazuma o saradnji u oblasti zdravstva između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Turske; sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Slovenije o saradnji u oblasti zdravstvene zaštite i medicine; programa saradnje u oblasti kulture između Vijeća ministara BiH i Vlade Hašemitske Kraljevine Jordan.

Predsjedništvo BiH je donijelo Odluku o pristupanju BiH Evropskoj konvenciji o krajoliku.

Predsjedništvo BiH je donijelo Odluku o prihvatanju Sporazuma o zračnom prometu između Vijeća ministara BiH i Vlade Malezije.

Predsjedništvo BiH je donijelo odluke o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja - sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Estonije o međunarodnom cestovnom prijevozu putnika i robe i Sporazuma o zaštiti tajnih podataka između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Bugarske, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.