BiH
0

Pismo NATO-u za otpočinjanje suradnje s BiH

FENA
Predsjedništvo Bosne i Hercegovine donijelo je danas odluku koja se odnosi na pristupanje ove države NATO-u, a kojom je ovlastilo Ministarstvo vanjskih poslova BiH da uime BiH uputi NATO-u pismo namjere i zatraži od njega otpočinjanje suradnje s BiH na tom programu.

"U odluci podsjećamo da je naš strateški cilj punopravno članstvo u NATO-u i da zbog toga unaprijedimo sve aktivnosti što je moguće prije", kazao je član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović na pres-konferenciji u Sarajevu nakon sjednice Predsjedništva BiH.

Predsjedništvo smatra da je riječ o važnoj odluci i već danas će pismo biti poslato generalnom sekretaru NATO-a „kako se ne bi izgubili određeni koraci u pristupanju NATO-u“.

Predsjedništvo BiH je odlučilo podsjetiti Vijeće ministara BiH na kašnjenje u donošenju budžeta za 2008. godinu.

Radmanović je podsjetio da je Predsjedništvo BiH po Ustavu predlagač budžeta, a da nacrt budžeta donosi Vijeće ministara i dostavlja ga Predsjedništvu.

„Pošto dosad nismo dobili nacrt budžeta, želimo podsjetiti Vijeće ministara da je to neophodno uraditi što prije jer smo neke rokove već prekoračili“, kazao je Radmanović.

Predsjedništvo je razmatralo i nekoliko tačaka iz vanjske politike.

U razgovoru s ministrom vanjskih poslova BiH Svenom Alkalajem zaključilo je da ne usvaja pojedinačne prijedloge koji govore o DKP mreži, nego je zadužilo MVPBiH da u roku od osam dana napravi sveobuhvatnu analizu stanja u postojećoj DKP mreži, s jasnim prijedlozima gdje treba, u smislu racionalizacije, smanjivati i ukidati, i s jasnim prijedlozima o tome gdje treba otvarati nove DKP-e, uz prijedloge vremena kada to treba uraditi.

„Opredijelili smo se za to jer smo donosili odluku o racionalizaciji, koja je dovela do raznih razmišljanja i argumenata - s jedne, druge i treće strane, čak i protesta, a istovremeno imamo pojedinačnih prijedloga za otvaranje određenih DKP-a. Očekujemo od MVP-a da u roku osam dana napravi sveobuhvatnu analizu, nakon čega će Predsjedništvo BiH odlučivati o eventualnom ukidanju i otvaranju novih DKP-a“, kazao je Radmanović.

Danas je Predsjedništvo BiH prihvatilo sporazum s Vladom Kraljevine Švedske kojim se podržava projekt javne uprave u BiH.

Izrazilo je zadovoljstvo što je BiH parafirala jučer Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i odlučilo je svim nadležnim organima u državi uputiti poziv s insistiranjem da se obaveze koje još postoje što hitnije izvrše da bi BiH što prije mogla potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.