Povodom hapšenja Ganića
0

Pismo članova PSBiH upućeno Donjem domu Parlamenta Britanije

FENA
Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) Beriz Belkić danas je ambasadoru Velike Britanije u našoj zemlji Michaelu Tathamu uručio pismo koje je uime i po ovlaštenju trideset osam članova PSBiH upućeno Donjem domu Parlamenta Velike Britanije, a odnosi se na hapšenje dr. Ejupa Ganića u Londonu.

U pismu upućenom predsjedavajućem Donjeg doma britanskog parlamenta navodi se da je Ejup Ganić, bivši član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i nosilac diplomatskog pasoša, trenutno pritvoren na osnovu potjernice izdate od Vestministerskog suda.

"Mi članovi Parlamentarne skupštine BiH čin hapšenja bivšeg člana Predsjedništva BiH i aktuelnog nosioca diplomatskog pasoša doživjeli smo kao nepoštivanje suvereniteta naše zemlje i kršenje međunarodnih konvencija koje garantuju ljudska prava i status nosioca diplomatskih pasoša", navodi se u pismu.

Članovi PSBiH, nadalje, podsjećaju da je profesor Ganić uhapšen nakon što je Srbija uručila zahtjev za ekstradiciju u slučaju "Dobrovoljačka".

Istovremeno, u pismu se navodi da je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju u Haagu istraživao ovaj slučaj i 2003. godine potvrdio ne samo da ne postoji krivična odgovornost profesora Ganića nego i da ne postoji krivično djelo.

"Republika Srbija je u slučaju hapšenja državljanina Bosne i Hercegovine Ilije Jurišića već zloupotrijebila svoje ovlasti", navodi se.

U pismu se također precizira da ako postoji osnovana sumnja da je neki državljanin Bosne i Hercegovine počinio ratne zločine u Bosni i Hercegovini mora odgovarati pred sudovima u Bosni i Hercegovini, a ne pred sudovima drugih zemalja, uz ocjenu da spomenute informacije nedvosmisleno potvrđuju političku pozadinu ovog slučaja.

"Ovaj čin ne doprinosi dobrim prijateljskim odnosima između naše dvije zemlje, a istovremeno usložnjava i pogoršava odnose između Srbije i BiH, odnose u regiji, a u BiH dodatno pogoršavu međuetničke odnose. Stoga tražimo da učinite sve što je u Vašoj moći kako bi se osiguralo hitno oslobađanje profesora Ganića i njegov siguran povratak u BiH", navodi se u pismu, saopćeno je iz PSBiH.