Zenica
0

Pismo članova internet foruma o radu Arcelor Mittala

FENA
Članovi više internet foruma uputili su danas otvoreno pismo na adrese nadležnim federalnim organima, Agenciji za privatizaciju FBiH, Federalne uprave za inspekcijske poslove, Općine Zenica i Evropske komisije za ljudska prava, izražavajući zabrinutost s postupkom izdavanja okolinskih dozvola za pogone kompanije Arcelor Mittal Zenica.

Potpisnici pisma pitaju, kako je moguće da je Plan aktivnosti o postupnom smanjenju zagađenja postrojenja ArcelorMittal Zenica, toliko nekvalitetan, da je već više od godinu dana na različitim ispravkama i doradama.

  • Prema ocjenama Federalne uprave za inspekcijske poslove pogoni u ArcelorMittal Zenica su pokrenuti ad hoc, bez prethodnog testiranja, tehnološkog prilagođavanja i tehničke primopredaje, ističe se u pismu.

Forumaši napominju da je ArcelorMital Zenica kao međunarodna grupacija za proizvodnju čelika svojom poslovnom politikom pridobila slabu reputaciju u svijetu zbog nepoštivanja ekoloških regulativa i zbog kršenja osnovnih radničkih prava.

  • Zeničani su izloženi lošoj poslovnoj politici ArcelorMittala i pričinjena im je generacijska šteta u rekordnom vremenu, a da niko ne želi da se uključi u rješavanje ove problematike. Odnos ministarstava je dao prednost kapitalu, a naše zdravlje, zdravlje naše djece, aktivnog građanstva kao i starijih osoba prodaje se statističnim podacima privredne uspješnosti ZDK-a i BiH, navode u pismu članovi internet foruma.