BiH
0

Pismo bh naučnika upućeno visokom predstavniku preraslo u peticiju

FENA
Nakon što je prošle sedmice grupa bh. naučnika uputila pismo visokom predstavniku u BiH Christianu Schwarz-Schillingu u kojem se ograđuju od eventualnih posljedica koje mogu izazvati pseudoarheološka iskopavanja na području Visokog, njima se svojim potpisima u znak podrške pridružio još jedan broj kolega iz struke.

Tako da je pismo na izvjestan način preraslo u neku vrstu peticije bh. naučnika upućene međunarodnim organizacijama.

Pismo-peticiju tako sada potpisuju: dr. sc. Hazim Hrvatović, vanr. prof. na Rudarsko geološko-građevinskom fakultetu (RGGF) Univerziteta u Tuzli, dr. sc. Senaid Salihović, vanr. prof. RGGF Univerziteta u Tuzli, dr. sc. Amir Baraković, vanr. prof. RGGF Univerziteta u Tuzli, dr. sc. Zijad Ferhatbegović, doc. RGGF Univerziteta u Tuzli, dr. sc. Zehra Salkić, docent RGGF Univerziteta u Tuzli, mr. sc. Izudin Đulović, viši asistent RGGF Univerziteta u Tuzli, mr. sc. Elvir Babajić, viši asistent RGGF Univerziteta u Tuzli, prof. dr. Enver Imamović, redovni profesor Starog vijeka i Arheologije Odsjeka za historiju Filozofskog fakulteta u Sarajevu, dr. Salmedin Mesihović, viši asistent Odsjeka za historiju Filozofskog fakulteta u Sarajevu, mr. Adnan Busuladžić, načelnik Arheološkog odjeljenja Zemaljskog muzeja u Sarajevu, Zilka Kujundžić-Vejzagić, muzejski savjetnik Zemaljskog muzeja u Sarajevu, mr. Mirsad Sijarić, istraživač saradnik, kustos za kasni Srednji vijek Zemaljskog muzeja u Sarajevu, mr. Lidija Fekeža, istraživač saradnik, arheolog za rani Srednji vijek Zemaljskog muzeja u Sarajevu, Andrijana Providur, kustos Zemaljskog muzeja u Sarajevu, Mirsad Avdić, viši kustos Muzeja Sarajeva, Melisa Forić, stručna saradnica Centra za balkanološka ispitivanja ANU BiH, Dubravko Lovrenović, profesor historije na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, dr. sc. Sejfudin Vrabac, redovni prof. RGGF Univerziteta u Tuzli - šef tima za geološko istraživanje Visočice kod Visokog, dr. Blagoje Govedarica, profesor prethistorijske arheologije na univerzitetu u Heidelbergu - naučni savjetnik u Centru za balkanološka ispitivanja ANU BiH u Sarajevu, dr. Ljiljana Ševo, profesor istorije umjetnosti na univerzitetima u Banjoj Luci i Sarajevu.

Potpisnici ovog pisma /peticije, da podsjetimo od visokog predstavnika zahtjevaju da u svom angažiranju u kontekstu istraživanja i zaštite kulturne baštine BiH primjenjuje kriterije koji važe u njegovoj zemlji, Evropskoj uniji i čitavom civilizovanom svijetu i da vodi računa o relevantnim činjenicama, a ne da nekritički pruža podršku avanturističkim i pseudonaučnim poduhvatima; da se visoki predstavnik zauzme kod odgovarajućih struktura BiH, Evropske unije i SR Njemačke, kao predsjedavajućeg EU, da Bosna i Hercegovina što prije potpiše Evropsku konvenciju o zaštiti arheološkog naslijeđa (Valeta 1992.), kao i u osiguravanju uvjeta za otvaranje studija arheologije u Sarajevu.