Poruka iz BiH 1996. godine
2

Pismo američkog vojnika: Bosna je sumorna, djeca prose i bit će rata čim mi odemo

Klix.ba
Vojnici koji su tokom rata bili u misiji u BiH uglavnom su u svijet slali lošu sliku iz naše zemlje. To dokazuje i pismo koje je tadašnji američki vojnik Matthew Levi Aamot poslao svojoj baki Charlotte 1996. godine. U pismu je naveo da je smješten u Olovskim Lukama, mjestu gdje žive primitivci koji koriste zaprežna kola ili hodaju pješice.

Aamot je na početku pisma uputio baku istaknuvši da se nalazi na Balkanu i da je zanimljivo iskustvo doći do dijela svijeta koji je tako dugo bio neprijateljski.

"Naš sadašnji položaj je u Olovskim Lukama. Nalazimo se u muslimanskom dijelu, a zona razdvajanja je na istoku. Ta linija razdvaja Srbe i Bošnjake i pomaže u sprečavanju nastavka njihovog bezobzirnog razaranja. Područje je podjeljeno, kuće su spaljene i na sve strane se vide tragovi vatrenog oružja. Ovdje (Olovske Luke) ima vrlo malo ljudi, a oni koji žive tu su siromašni i primitivni. Do odredišta hodaju pješice ili zaprežnim kolima prevoze sijeno i pokućstvo. Veoma je brdovito i sniježno", naveo je on u pismu dodavši da se ne usuđuje ni pecati s obzirom na to da je sve minirano.

Baki je napisao da živi u šatoru koji dijeli sa još 14 osoba. Istakao je da je njegov zadatak otići do 47. bataljona koji je udaljen otprilike dva sata i uzeti gorivo i ulje, a zatim ga distribuirati unutar njihovog bataljona.

"Jedina stvar koja mi smeta ovdje su djeca koja stoje na ulici i traže hranu. Stvar je u tome, što je većina ta djece uhranjena i dobro odjevena, a pokušavaju dobiti nešto džaba. Sumnjamo da bosanska vojska plaća tu djecu da uzmu naše obroke i odnesu ih njima.

Također, mislim da se oni i dalje naoružavaju i regrutuju još ljudi. Nakon što mi napustimo BiH oni će ponovo ratovati. Mi možda možemo pomoći da se uspostavi mir, ali ne vjerujem da ćemo načiniti neki trajni utjecaj ovdje", naveo je unuk u pismu svojoj baki.