BiH
0

Pisanje "Glasa Istre" o bosanskom ćevapu za bh. veterinarske stručnjake obična glupost

Sarajevo-x.com
Povodom teksta u kojem je list "Glas Istre“, donio priču pod naslovom "Udomljavanje pasa radi proizvodnje ćevapa?!", kontaktirali smo rukovodeće ljude Ureda za veterinstvo BiH i Veterinarske inspekcije Kantona Sarajevo. Bh. veterinarski stručnjaci takvo pisanje ocjenjuju običnim glupostima.

“To nije slučaj za nas inspektore, nego za psihijatriju", rekao nam je Nihad Fejzić zamjenik direktora Ureda za veterinarstvo BiH.

Podsjećamo, list "Glas Istre" u tekstu pod naslovom "Udomaljavanje pasa radi proizvodnje ćevapa“ navodi da je hrvatsko Udruženje za zaštitu pasa "Snoopy" pozvao stariji muškarac i ponudio da uzme sve pse radi izvoza u Bosnu, jer bi tamo od njih pravili ćevape.

Stavljanje bosanskog brenda u negativan kontekst je prema istraživanju Dnevnog avaza izazvalo burne reakcije naročito u Udruženju ugostitelja Kantona Sarajevo. Rukovodeći ljudi udruženja sve vide kao nebuloznu priču i kao atak na ugostitelje i na sarajevski, bosanski ćevap.

Sarajevo-x.com u razgovoru sa državnim i kantonalnim veterinarskim stručnjacima donosi njihove reakcije i mišljenje o cijelom slučaju.

Kako nam je kazao Fejzić, službeno ne može komentarisati cijeli slučaj jer se prema njegovom riječima radi o takvoj gluposti na koju je nemoguće davati komentare.

"Taj slučaj u Hrvatskoj nije pitanje veterinarske inspekcije, to je pitanje nadležnih službi za zdravlje ljudi, psihijatara i psihologa. Ako već ima takvih bolesnika danas nije sramota biti bolestan, ali je sramota ne liječiti se". kaže Fejzić. "Mi kao veterinarska inspekcija na takve priče ne možemo davati komentare jer se radi o takvoj gluposti koju nema potrebe komentarisati", dodaje on.

Njegov kolega, dugogodišnji stručnjak i načelnih Veterinarske inspekcije Kantona Sarajevo Hasan Džinić slaže se sa Fejzićem i priču o korištenju takve vrste mesa u ćevapima smatra smiješnom.

"To su najobičnije špekulacije i podmetanja, kaže za naš portal Džinić. "Samo jednu stvar ću vam reći, a to je da svako u Sarajevu može za 3 KM kupiti kilogram smrznutog mesa i proizvesti kilogram ćevapa čija je cijena 25 KM".

Prema njegovim riječima cijeli slučaj i pisanje "Glasa Istre" je smiješno i najobičnije podmetanje.

Džinić sa dozom ironije otklanja bilo kakve sumnje: "Mogu pozvati bilo koga i ja ću lično otići u bilo koju ćevabdžinicu u Sarajevu i cijeloj BiH. Uzet ću uzorke upokovati jedan za sarajevski, jedan za zagrebački i jedan za briselski labaratorij pa neka izvole utvrditi koja je vrsta mesa".