Zabrana online klađenja
87

Piratska partija BiH: Policijski sat na internetu

Klix.ba
Naredbu Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) internet provajderima u BiH da svojim korisnicima zabrane pristup web-stranicama za online klađenje Piratska partija BiH smatra uvođenjem policijskog sata na internetu.

Piratska partija BiH ocijenila je ovakav potez RAK-a, a na zahtjev Ministarstva finansija FBiH i Poreske uprave FBiH, zaprepašćujućim. Smatraju također da je važno napraviti jasnu razliku između nekoliko bitnih stvari koje se stavljaju u istu ravan.

Inertnost vlasti

"Plaćanje poreza je obaveza svih građana i tu ne postoji ništa sporno. Uvođenje cenzure u svrhu prikrivanja inertnosti federalnih tijela da reguliraju Zakon o igrama na sreću jednostavno nije prihvatljivo riješenje", navodi se u saopćenju Piratske partije BiH.

Oni smatraju da su internet provajderi kao pružaoci usluga čija dozvola za rad ovisi o RAK-u najslabija karika u lancu.

"Oni su samo pružaoci internetskih usluga, novčane transakcije se odvijaju između građana BiH i web-stranica kompanija koje nude usluge igara na sreću", navodi se u saopćenju.

Iz Piratske partije BiH podsjećaju da je internet globalna javna infrastruktura koja ne poznaje granice niti prepoznaje korisnika. Za razliku od Zakona o igrama na sreću, koji ima jasno definiranu nadležnost nad građanima BiH, internet nije sredstvo komunikacije građana BiH, već je univerzalno sredstvo komunikacije svih onih koji se nalaze na teritoriji BiH (uključujući strane državljanje, turiste, biznismene) i ne smije se dozvoliti ograničavanje bilo čije komunikacije.

"Posljednje i najvažnije od svih je da neotuđivo pravo na slobodu informacija ni na jedan način ne smije biti ugroženo zbog finansijskih, državnih ili privatnih, interesa. Treba dodati da Bosna i Hercegovina nema regulatorno tijelo (Agencija za Informaciono društvo) na državnom nivou koje je ovlašteno da regulira internetski promet. Republika Srpska je kreirala regulatorno tijelo na nivou entiteta, u čemu Federacija BiH zaostaje. U tom nedostatku organa zvanične vlasti, RAK odjednom postaje to regulatorno tijelo koje ponavlja sličnu ishitrenu mjeru poput skorašnjeg slučaja sa 'USB inspektorima'. Pored mnogih pitanja koja se postavljaju povodom posljednje mjere RAK-a, postavlja se također i pitanje kome je RAK odgovoran i ko sve može da im 'naređuje'", navodi se u reakciji Piratske partije BiH.

Net-neutralnost

Bh. Pirati smatraju da blokiranje pojedinih web-stranica nema efekta i opasno je.

"Samo blokiranje neće zaustaviti pristup blokiranim stranicama, jer postoje vrlo jednostavni načini kako se blokada može zaobići. ISP sada nude platformu koja omogućava ogroman ekonomski i socijalni napredak, dozvoljava ljudima da se izraze slobodno više nego što su ikada do sada to bili u mogućnosti. Blokiranje putem ISP-a sa sobom nosi cenzuru kojom se vrši direktan udar na slobodu izražavanja i blokira se inovativnost i napredak", navodi se u saopćenju.

PiratskaPartija.ba smatra da je princip net-neutralnosti i pravo na pristup informacijama neotuđivo pravo svih građana te da ne može biti osporeno niti ucijenjeno na bilo koji način.