BiH
21

Pionirska dolina: Građani se najviše interesuju za kupovinu jelena lopatara

FENA
Građani koji su zainteresirani za kupovinu neke od životinjskih vrsta iz sarajevskog zoološkog vrta, koje su na prodaju, mogu još danas da ih pogledaju i da se odluče za neku životinjsku vrstu te postanu novi vlasnici.

Kantonalno javno komunalno preduzeće "Park" donijelo je odluku o prodaji nekoliko životinja iz zoološkog vrta Pionirska dolina, a jedan od ciljeva je i oslobađanje prostora za nabavku novih vrsta. Bit će prodati jedno škotsko govedo, tri labuda, četiri lame, dva poni konja i 14 komada jelena lopatara.

"Građani koji budu zainteresirani za kupovinu neke od ponuđenih životinjskih vrsta još danas mogu pogledati životinje, a sutra do 13.00 sati mogu na protokol preduzeća Park donijeti ponudu", kazao je Agenciji Fena upravnik Rekreativno-zabavnog centra Pionirska dolina Esad Tajić.

Ističe da kod građana ima interesovanja za sve životinjske vrste, ali da se putem telefona najviše zanimaju za jelene lopatare.

Tajić objašnjava da su ponude kovertirane i da niko ne zna koje ponude su date i za koju životinjsku vrstu, a u petak 16. januara u 13.00 sati Komisija od pet članova će te ponude otvoriti.

Ovakve prodaje životinja, dodaje, rade se i u svim evropskim zoološkim vrtovima. Prodajom ovih životinja ne ugrožava se osnovno stado, a životinjske vrste koje su ponuđene smatraju se kao domaće životinje.

Tajić podvlači da će svi novi vlasnici s KJKP "Park“ potpisati izjavu gdje će se obavezati da će poštivati standarde koji se odnose na brigu o životinjama, smještaj te ishranu.

Naglašava također da će "biti veliki problem ukoliko se ne prodaju neke životinje, jer su velika izdvajanja za njihovu ishranu u Pionirskoj dolini".

"Ukoliko se ne prodaju životinje će ostati u Pionirskoj dolini, ali ne znam ko će hraniti te životinje jer niko od 1996. godine nije dao feninga za održavanje i ishranu životinja. Ukoliko se životinje ne prodaju moraju se izgraditi nove nastambe i to su također velika izdvajanja", pojašnjava Tajić.

Ukoliko prodaju životinje, ističe, 2015. godine će moći nabaviti nove životinjske vrste koje će biti egzotične.

"Cilj nam je da uvedemo neku novu vrijednost, da bi mogli opstati i da bi mogli što manje zavisiti od budžeta", podvlači Tajić.

KJKP "Park" godišnje za ishranu životinja u Pionirskoj dolini izdvaja više od 200.000 KM.