BiH
2

PIO FBiH: Nemamo namjeru Šešelju dati penziju

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Direktor Federalnog zavoda Penzijsko-invalidskog osiguranja (PIO) Zijad Krnjić kazao je danas da će ta ustanova sudskim putem osporiti pravnu utemeljenost i valjanost odluke Instituta za medicinsko vještačenje Federacije BiH o priznavanju prve kategorije invalidnosti Vojislavu Šešelju iz koje proizilazi njegovo pravo na invalidsku penziju.

U izjavi za Agenciju FENA je kazao da Institut za medicinsko vještačenje FBiH nije tražio dodatnu medicinsku dokumentaciju u tom predmetu, ni iskoristio mogućnost pozivanja osobe na medicinski pregled te nije utvrdio medicinske uvjete zadnjeg zaposlenja te osobe (asistent na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu).

"Institut je sve to, sukladno Zakonu, mogao napraviti, ali nije, stoga ćemo mi sudskim putem osporiti pravnu utemeljenost i valjanost odluke Instituta o priznavanju prve kategorije invalidnosti iz koje proizilazi pravo na invalidsku penziju. Dakle, nemamo namjeru priznati pravo na invalidsku penziju Vojislavu Šešelju", kazao je Krnjić.

Direktor Instituta za medicinsko vještačenje FBiH Zijad Hadžiomerović kazao je Agenciji FENA da se u slučaju Vojislava Šešelja usuglašava dio radnog staža koji je on proveo u BiH, na način kako to čine i za sve druge građane te da se radi o međudržavnoj obavezi koja se mora uraditi na regularan način.

"Mi radimo po jedinstvenim pravilnicima iz bivše Jugoslavije i tu je sve uredno. Taj čovjek uživa penziju iz Srbije i traži usuglašavanje nekoliko godina staža", kazao je.

Prema njegovim riječima, Šešelj ima jasnu i veoma obimnu dokumentaciju te se ne može osporavati ničije, pa ni njegovo, pravo.

"Ovo je međudržavna obaveza koja se mora uraditi na regularan način, bez obzira na to o kome se radi. Nepotrebno se prave konflikti između dva fonda i usložnjava situacija. To bi moglo imati jaku refleksiju na sve naše korisnike koji u Srbiji potražuju svoja prava", kaže on.

Hadžiomerović nam je kazao da je grupa kompetentnih ljekara iz Beograda boravila u Haagu da bi tamo utvrdili njegovo zdravstveno stanje i potvrdili Šešeljevu invalidnost prvog stepena. Kako je naveo, na osnovu konvencija i ugovora koje su dužni poštovati, Šešeljev predmet došao im je na usaglašavanje.

"Kad dobijemo dokumentaciju izjašnjavamo se o tome da li prihvatamo ili ne. Shodno našem pravilniku, prihvatamo dokumentaciju ako je opisana u našim pravilima. To je s državama okruženja uglavnom jedinstven pravilnik. Nekad i odbijemo ako su u pitanju države poput Njemačke, Švicarske ili skandinavskih država gdje su malo drugačiji kriteriji. Možemo odbiti gdje je to moguće, ne pozivajući pacijenta, ali u ovom slučaju je jasna stvar. Taj čovjek je jako bolestan, bolesniji nego što se to prezentira u javnosti", kazao je.

Na Institutu za medicinsko vještačenje FBiH godišnje se radi oko tri hiljade usaglašavanja radnog staža s raznim državama, najviše s državama u okruženju.

Haški optuženik za ratne zločine Vojislav Šešelj osamdesetih godina 20. vijeka bio je zaposlen kao asistent na Fakultetu političkih nauka (FPN) u Sarajevu.