Banja Luka
0

Pilot akreditacije studijskih programa u BiH

Sarajevo-x.com
U organizaciji Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta (HEA) i ESABiH Tempus projekta, u Banjoj Luci je na Elektrotehničkom fakultetu održana radionica za studente - stručnjake u komisijama za akreditaciju visokoškolskih ustanova i studijskih programa. Tema radionice odnosila se na učešće studenata u komisijama za eksternu evaluaciju u okviru Tempus projekta ''EU standardi za akreditaciju studijskih programa na univerzitetima u Bosni i Hercegovini.''

U okviru ESABiH Tempus projekta razvijeni su kriteriji za akreditaciju studijskih programa u Bosni i Hercegovini, a već sljedećeg mjeseca počinje pilot akreditacija 33 studijska programa sa osam javnih univerziteta u Bosni i Hercegovini.

V. d. direktora Agencije, Boris Ćurković, rekao je da je pilot akreditacija vrlo važna, jer će praktično pokazati u kojoj mjeri su studijski programi, odnosno visokoškolske ustanove spremne za početak akeditacije. On je dodao da će u toj akreditaciji učestvovati evropski i domaći stručnjaci i da će to biti prva akreditacija koja se provodi u nekoj domaćoj organizaciji.

Studenti imaju ravnopravno mjesto na listi eksperata i bit će članovi komisija koje će ocjenjivati ispunjenost uslova akreditacije visokoškolskih ustanova u Bosni i Hercegovini.

Koordinator ESABiH Tempus projekta je Univerzitet u Istočnom Sarajevu, a značajno učešće ima Agencija za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta.