"Izborni zakon diskriminirajući"
6

Pilav čeka presudu iz Strazbura, zabranili mu kandidaturu jer je Bošnjak

FENA
Ilijaz Pilav
Ilijaz Pilav
Bosna i Hercegovina još nije usvojila rješenje za presudu Evropskog suda za ljudska prava u slučaju tužbe Jakoba Fincija i Derve Sejdića, a uskoro bi se mogla suočiti sa novom presudom ovog suda, u slučaju dr. Ilijaza Pilava, kome nije bila odobrena kandidatura za člana Predsjednišva BiH iz Republike Srpske kao Bošnjaku.

Kako je dr. Pilav danas izjavio za Fenu, prema informacijama koje je dobio iz svojih izvora u Strazburu, on očekuje da Evropski sud za ljudska prava uskoro donese rješenje i po njegovoj tužbi, a očekuje pozitivan ishod svoje tužbe.

Dokaz u prilog tome vidi i u preambuli presude u predmetu "Finci - Sejdić", koja se naslanja na njegov slučaj.

"To bi potvrdilo naš stav da je Izborni zakon BiH apsolutno diskriminirajući ne samo prema pripadnicima nacionalnih manjina i onima koji se izjašnjavaju kao ostali, već i prema pripadnicima konstitutivnih naroda na određenim područjima BiH, konkretno prema Bošnjacima i Hrvatima u RS-u i Srbima u Federaciji", kaže dr. Pilav.

On sa sigurnošću očekuje da će presuda u njegovom slučaju dodatno usložniti razgovore o ustavnim reformama, ali i omogućiti korjenite ustavne promjene u zemlji.

Dr. Pilav se kao Bošnjak iz RS-a (Srebrenice) prvi put pokušao kandidirati za člana Predsjedništva BiH 2006. godine, ali je kandidaturu odbila Centralna izborna komisija BiH, a njenu odluku je potvrdio Ustavni sud BiH. Nakon toga, on je podnio tužbu Evropskom sudu za ljudska prava.