BiH
24

Pijačni radnici iz Živinica nastavljaju rad na Gradskoj pijaci

Piše: D. Brkić
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Pijačni radnici iz Živinica poslije sedmodnevnog boravka na platou ispred Kantonalne uprave za inspekcijske poslove u Tuzli otišli su kućama, a već sutra bit će na svojim radnim mjestima.

Epilog je to zaključaka koji su danas doneseni na sjednici Skupštine Tuzlanskog kantona, a kojim se od Općine Živinice traži da se riješi pitanje Gradske pijace, a od Kantonalne uprave za inspekcijske poslove da iskaže razumijevanje do donošenja konačne odluke Radne grupe koju je oformila Vlada FBiH, a koja se tiče neregistrovanih subjekata.

"Mi smo se vratili kućama i već sutra ćemo biti na radnim mjestima. Djelimično smo zadovoljni, jer je riječ o zaključcima, a ne o definitivnoj odluci. Ako nam kantonalni inspektori ponovo zabrane rad, mi se vraćamo u Tuzlu i nastavljamo sa protestima", kaže Mirnes Goletić, predstavnik pijačnih prodavača iz Živinica.

Ovim prodavačima zabranjen je rad sredinom maja, jer nisu bili registrovani. Nakon što su se okupili ispred sjedišta Kantonalne uprave za inspekcijske poslove rekli su kako nemaju ništa protiv registracije, ali da to moraju učiniti svi pijačni prodavači sa područja Tuzlanskog kantona, odnosno da se važeći zakon ne može primjenjivati samo u njihovom slučaju.