BiH
0

Pijačni prodavači proveli još jednu noć pod vedrim nebom

Piše: D. Brkić
Pedesetak pijačnih prodavača sa Gradske pijace u Živinicama proveli su i treću noć ispred sjedišta Kantonalne uprave za inspekcijske poslove u Tuzli.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Na spužvama, pokriveni dekama, iza njih je još jedna besana noć, a ujutro su nastavili svoje mirne proteste tražeći od nadležnih institucija da im omoguće pravo na rad.

"Jučer nas je posjetio premijer Bego Gutić, koji je od inspektora tražio da se ukine rješenje o zabrani rada. Tokom dana održat će se vanredna sjednica Općinskog vijeća Živinice, a imat ćemo sastanak i sa direktorom kantonalnih inspekcija Besimom Durakovićem. Mi nećemo odustati dok nam se, kao i drugim pijačnim prodavačima, ne omogući pravo na rad“, kazuju nam pijačni prodavači iz Živinica koje smo jutros zatekli ispred sjedišta Kantonalne uprave za inspekcijske poslove u Tuzli.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Nevrijeme koje je jučer pogodilo Tuzlu i okolinu nije pokolebalo pijačne prodavače u namjeri da istraju u svojim zahtjevima.

"Nemamo ništa protiv registracija, ali neka taj zakonski uslov ispune svi prodavači na pijacama širom Tuzlanskog kantona. Očito da je pozadina našeg problema mnogo dublja i da ima istine u pričama kako je se građevinski lobi nameračio na zemljište pijace koja je smještena u centru grada“, navode oni.

Iza njih su četiri dana i tri noći boravka na otvorenom, odnosno na pločniku ispred Kantonalne uprave za inspekcijske poslove. Direktor Besim Duraković je u izjavi za medije rekao kako je i on socijalno osjetljiv, kako će i on ako treba leći sa pijačnim prodavačima na pločnik, ali i da je zakon zakon i da se on mora poštovati.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

U toku dana, nakon novih pregovora i sjednice Općinskog vijeća Živinice, pijačni prodavači odlučit će da li do daljeg ostaju na platou ispred kantonalnih inspekcija u Tuzli.